Победата на Тръмп изпрати златото на най-високо ниво от Brexit

Цената на метала скочи с 4,8%

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ накара инвеститорите да бягат от рисковите активи и да търсят убежища. В резултат на това златото достигна най-високата си стойност от вота за Brexit през юни.

Цената на благородния метал скочи с 4,8% до $1 337,38 за тройунция, най-голямото интрадей повишение от юни, и се търгуваше на нива от $1 317, 17 долара в Лондон към 9:45 българско време, пише Bloomberg.

Търгуваните обеми са двойно над среднодневното количество, показват данни на Compex. 

Повечето допитвания преди вота даваха преднина на Хилари Клинтън и обратът накара инвеститорите да пренастроят позициите си. Бизнесменът се смята за по-рисков президент отколкото Клинтън заради намерението му за отдръпване от търговските споразумения и изграждане на стена на границата с Мексико.

Напредъкът при златото даде тласък на рали и при свързаните с него акции. Акциите на най-големия австралийски производител Newcrest Mining Ltd се повишиха с 11% в Сидни, докато Zijin Mining Group Co. отбеляза повишение с над 7%.

Притесненията около отношението на Тръмп към свободната търговия „ще хвърли глобалната система в пълен хаос“, което ще подкрепи цените на златото, обяви Мик Уилкс, главен изпълнителен директор на австралийската компания OceanaGold Corp.

„Единственото предимство на това да добиваш злато е, че когато всичко се превърне в пълна каша, ние се справяме добре", каза още той.

Представянето на метала беше колебливо през последните седмици. Инвеститорите трескаво следяха президентската кампания и очакванията им за бъдещия президент доминираха пред сигналите от Федералният резерв за повишаване на лихвите. Шансовете за това обаче потънаха заради победата на Тръмп. 

Източник: Bloomberg Terminal

Хедж фондовете се тълпяха на златото седмица преди изборния ден заради залозите, че евентуална победа на Тръмп ще доведе до повторение на разпродажбите от миналата седмица, които изпратиха индекса S&P 500 на най-дългия спад от 1980 насам.

Победа на Тръмп може да изпрати златото на $1 395 за тройунция, прогнозираха 20 анализатори пред Bloomberg преди вота.  

Последни новини
Още от Пазари