Европейските борси отвориха на червено след победата на Тръмп

Спадовете са в рамките на около 2%

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Доналд Тръмп е 45-ят президент на САЩ. С победата си в Уисконсин  кандидат-президентът на републиканците Доналд Тръмп си осигури нужните над 270 електора в изборите в САЩ, което доведе до сътресения на световните финансови пазари.

Активите убежища, като златото и държавните ценни книжа, тръгнаха нагоре, с ръстове от 3%. Петролът и фючърсите върху американските акции от своя страна тръгнаха надолу, а мексиканското песо се срина с близо 9%.

Пазарите на акции в Европа също реагираха негативно, като всички водещи индекси на Стария контитент стартираха с понижения. Широкият Stoxx Europe 600 губи около 2%, като анализаторите отбелязват, че понижението му в началото на търговската сесия не може да се сравни със спада от 7 на сто, който се наблюдаваше в минутите след отварянето на борсите след вота за Brexit.

Германският DAX губи 1,80%, британският FTSE 100 – 0,5%, a френският CAC 40 – 1,63% 13 минути след отварянето на пазара.

Първата реч на Тръмп като президент беше приета добре от пазарите, като част от пониженията бяха овладени, докато новият президент на САЩ говореше пред свои привърженици след като стана ясно, че печели победата в надпреварата за Белия дом.

Друго любопитно развитие е понижаването на вероятността за намаляване на лихвите в САЩ до края на годината до под 50% спрямо близо 80 на сто в края на миналата седмица и в началото на настоящата.

Очаквайте още подробности около пазарните реакции в хода на деня.

 

Последни новини
Още от Пазари