Вероятността за повишение на лихвите в САЩ клони към 80%

Дали обаче данните за заетостта не могат да променят нещо

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Облигационните трейдъри стават все по-сигурни, че Федералният резерв ще повиши лихвите в САЩ през следващия месец, докато очакванията на икономистите са официалният доклад за заетостта да покаже достатъчно подобрение, за да оправдае подобен ход.

Официалният доклад за новите работни места в САЩ ще бъде публикуван в 14:30 ч. българско време днес, 4 ноември. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, са, че американските работодатели са наели още 173 хил. души през октомври спрямо 156 хил. през септември.

По-рано през седмицата данните на частната ADP за новонаетите служители в най-голямата световна икономика показаха ръст от 147 хил., който обаче не отговори на очакванията.

Докладът за заетостта „ще подпечата повишението на лихвите през декември“, каза Хироки Шимазу, икономист и стратег в MCP Asset Management.

Вероятността, възприемана от пазарите на облигации за повишение на лихвите в САЩ през следващия месец, клони към 80%. Официалните данни за заетостта обаче определено са фактор, който може да задвижи тези очаквания, особено ако поднесат сериозна изненада, а през последните месеци това се е случвало неведнъж.

След данните за заетостта ни очаква и серия от изказвания на централни банкери от Фед, сред които Локхарт, Брейнард, Каплан и Кашкари.

 

Последни новини
Още от Пазари