Най-силна седмица за паунда от март насам

Решението на съда в Лондон и на АЦБ подкрепиха британската валута

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд несъмнено преминава през тежки времена през последните месеци, като поевтиняването му спрямо долара след референдума на 23 юни стигна над 18% в определени моменти. Притесненията за тежък Brexit и изтеглянето на бизнеси от сектора на финансовите услуги от Лондон подхранват негативните настроения около британската валута.

През тази седмица (31 октомври – 4 ноември) обаче паудът поема глътка въздух. Британската валута се е насочила към ръст от над 2% - нещо, което не се е случвало на седмична база от месец март насам:

Два фактора стоят зад силната седмица, която паундът преживява.

Първо съдът в Лондон постанови, че британският парламент ще трябва да гласува за задействането на процеса по излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). По този начин активирането на член 50 от Лисабонския договор не е в ръцете само на правителството и премиера, а на целия парламент. Премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че ще задейства процеса по излизане от ЕС до края на март 2017, но решението на съда сега може и да обърка плановете ѝ, тъй като в британския парламент има доста депутати, които не подкрепят Brexit. Първоначалната реакция на решението показва очаквания поне за забавяне в задействането на процеса по напускане на ЕС, въпреки предстоящото разглеждане на случая от Върховния съд.

Очакванията за забавяне на процеса по излизане на страната от ЕС веднага се приеха като положителен фактор за паунда, а новините от последните седмици, които движат британската валута, показват една ясна връзка – бързо и тежко излизане от ЕС означава слаб паунд, а обратното работи в подкрепа на валутата.

Още един фактор подкрепи британската валута и това беше решението за паричната политика и най-вече реториката на Английската централна банка (АЦБ) вчера, 3 ноември. АЦБ каза, че не очаква да понижава допълнително лихвите до края на годината, а друг ключов акцент от заседанието вчера беше предупреждението, че притесненията за ускоряване на инфлацията могат дори да доведат до затягане на паричната политика чрез повишение на лихвите. От АЦБ в прав текст заявиха, че намеренията им за допълнителни понижения на лихвите вече не стоят на дневен ред. Поевтиняването на паунда е ускорило инфлацията по-бързо от очакваното, което се е отразило негативно на банката и Комисията по парична политика в опитите им да балансират икономиката, казаха още от британската парична институция.

Разхлабената парична политика е свързана с понижени настроения за стойността на валутата и обратно – по-затегната парична политика предполага по-силен валутен курс на съответната валута.

Тези два фактора определено се отразиха в посока поскъпване на паунда през седмицата, но волатилността почти сигурно ще остане налице и през следващите седмици и месеци.

 

Последни новини
Още от Пазари