Седем графики, които внасят песимизъм за цените на петрола

Инвеститорите стават все по-скептични, че договореното в Алжир съкращаване няма да се осъществи

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Инвеститорите стават все по-скептични, че договореното на срещата в Алжир съкращаване на производството на петрол ще се осъществи.

Ето няколко графики, които показват нарастващото недоверие на пазарите:

1. Цената дава най-ясна представа от всичко

Фючърсите отбелязаха повишение след като на 28 септември в Алжир беше очертано споразумение за ограничаване на производството от ОПЕК. Сега това рали изчезва, а пазарът търси знаци дали съкращаването ще стане факт.

Източник: Bloomberg Terminal

 

2. Времевият спред показва пресищането на пазара

Разликата в цените на петрола сорт Брент с доставки през януари и февруари се разшири до рекордни нива през последните дни. Трейдърите обявиха, че производството от Либия, Нигерия, Казахстан и Русия увеличават глобалното пресищане в краткосрочен план, което подпомага разрастването на спреда.

Източник: Bloomberg Terminal

 

3. Спадащите запаси в САЩ не помагат

Миналата седмица запасите от лек суров петрол в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от януари насам, което беше в противовес с прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg и Американския петролен институт, залагащи повишение. Въпреки спада обаче, цените на петрола впоследствие се понижиха. Индустриалните данни показват, че запасите може да се повишат тази седмица.

Източник: Bloomberg Terminal
 

4. Пазарът на опции става все по-мечи

Договорите по опции следват модел, който показва, че трейдърите хеджират с цел по-скоро да се предпазят от спад в цените, отколкото от повишение. Тази меча тенденция се засилва най-много от 1 септември насам.

Източник: Bloomberg Terminal
 

5. „Много агресивни мечки“

Откритият интерес, който измерва броя отворени позиции във фючърси, за които притежателите им имат задължение към борсата, защото все още не са направили реална доставка или офсетна сделка, и спекулативните нетни дълги позиции, индикатор за активността на купуването, за петрол сорт Брент и West Texas Intermediate, взети заедно, са достигат невиждани досега нива. Тези фактори може да са причината биковете да се превърнат в „много агресивни мечки“, ако ОПЕК се провали с изпълнението на договореното съкращаване на петрол, смята Тамас Варга, анализатор в  PVM Oil Associates  в Лондон.

Източник: Bloomberg Terminal
 

6. Много производители работят на пълни обороти

Почти всички най-големи световни производители продължават производството на петрол, въпреки че цените спадат. ОПЕК произвежда рекордни нива, докато руското производство е на постсъветски нива.

Източник: Bloomberg Terminal

 

7. Ключови технически нива дават път

Брентът затвори под своите 50- и 100-дневни пълзящи средни на 1 ноември – две технически линии за подкрепа. Последният път, когато това се случи, беше на 27 септември, денят преди заседанието на ОПЕК в Алжир.  

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Пазари