Паундът е най-слабо представящата се валута в света през октомври

Страховете от твърд Brexit дадоха отражение върху британската валута

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Паундът е най-слабо представящата се валута през октомври, като поевтинява с най-много спрямо долара измежду 150 валути в световен мащаб, а последиците от Brexit за момента се отразяват най-силно върху валутата на Великобритания.

Паундът се е насочил към най-големия си месечен спад спрямо долара от референдума във Великобритания на 23 юни заради спекулациите, че британското правителство се е насочило към т.нар. твърд Brexit и е готово да жертва достъпа на британския бизнес до единния пазар на ЕС заради по-затегнат контрол върху миграцията.

Именно тези спекулации и коментари от страна на британски депутати потиснаха валутния курс на паунда до 31-годишно дъно по-рано през октомври.

„През този месец всичко се въртеше около притесненията за твърд Brexit, които излязоха на преден план. Типично е за една валута, около която има политическа несигурност, да реагира на новини, били те добри или лоши и те ще продължат да бъдат фактор докато не получим яснота“, коментира Вирай Пател, форекс стратег в ING.

Важен ден за стойността на паунда ще бъде четвъртък, 3 ноември, когато Английската централна банка (АЦБ) ще публикува тримесечния си доклад за инфлацията, а освен това ще вземе решение дали да осъществи промени в паричната политика.

Очакванията на пазарите и икономистите за ново понижение на лихвите във Великобритани се понижиха драстично след добрите икономически данни, които излязоха през последните седмици. Инфлацията от своя страна се намира на 2-годишен връх на ниво от 1% и се ускорява заради поевтиняването на паунда.

Основните притеснения около АЦБ обаче са свързани с бъдещето на гуверньора Марк Карни, който през миналата седмица избягваше въпросите на парламента за това дали има намерение да изпълни целия си 8-годишен мандат начело на паричната институция.

 

Последни новини
Още от Пазари