Доходността по британските ДЦК ще продължи да се повишава

Пазарът на държавен дълг във Великобритания е най-зле представящият се от юли насам

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Решението за курса на паричната политика на Английската централна банка следващата седмица ще означава много повече за пазарните играчи, инвестиращи в облигации, отколкото за трейдърите в паундове, пише Bloomberg.

Докато британският паунд се колебае и остава подвластен на изявленията на политическите лидери относно процеса по излизане на Великобритания от ЕС, британските ДЦК (Gilts) се водят твърдо от перспективата на трейдърите за предстоящото заседание на Английската централна банка и доклада за инфлацията - ключови фактори, които могат да дадат индикации за бъдещите действия на финансовата институция.

През последните три месеца дълговият пазар на Великобритания се превърна в най-зле представящият се в световен мащаб.

Графика: Bloomberg

„Британските облигации продължават да се развиват според очакванията, че няма да се пристъпи към въвеждането на още парични стимули“, коментира Маркус Алънспач, Julius Baer Group Ltd. в Цюрих. „Не очакваме още понижения на лихвите, нито количествени улеснения от страна на централната банка, и в този ред на мисли прогнозираме, че възходящият тренд при доходността по британските ДЦК ще продължи“.

Доходността по 10-годишните британски ДЦК се повиши с 17 базисни точки или 0,17% тази седмица до 1,26%, записвайки най-голям ръст от 7 октомври насам. Доходността остава почти непроменена в петък, след като докосна 1,31% - най-високото си равнище след вота за Brexit на 23 юни.

Спекулациите, че преговарящите за Brexit ще жертват свободния си достъп до единния пазар на ЕС в замяна на пълен контрол над имиграцията доведоха до силно поевтиняване на паунда и подсилване на инфлационните очаквания. Поради това много инвеститорите в Gilts допускат малка вероятност за допълнително разхлабване на паричната политика.

Подобни настроения се подкрепят и от данните за ръста на БВП, които надминаха очакванията, и коментарите от страна на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни тази седмица, който даде индикации, че стимулите няма да бъдат разширени. Към момента трейдърите виждат дори по-голям шанс за увеличаване на лихвите, отколкото за тяхното намаление през втората половина на 2017. 

Последни новини
Още от Пазари