Еxpat SOFIX ETF - как ще се отрази на пазара

Търсене за 330 хил. дяла на Еxpat SOFIX ETF в рамките на ден

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

„Рекорден интерес към индексния фондвърху SOFIX на първичен пазар. Днес бяха приети поръчки за нови 330 000 дяла, с което фондът достигна активи от 1 млн. евро“, гласи съобщение във Facebook страницата на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, публикувано в 17 ч. в понеделник. 

По-малко от месец след старта на 27 септември на търговията с БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF активите му достигнаха близо 2 млн. лв. Само в понеделник са подадени поръчки за около 330 000 дяла, тоест - за около 340 хил. лв., което е дневен ръст от 20%, пише Investor.bg.

Поръчката може да окаже влияние на индекса SOFIX и съставящите го 15 компании, защото фондът трябва да следва движението му. 

"Всичко това повдига редица въпроси. Дали мениджърите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече са уговорили нужните им акции на компании от SOFIX за около 300 000 лв.? Дали ще има поскъпване на акциите от SOFIX? След обявяването на новината няма ли спекулантите да се опитат да изпреварят фонда в покупката на акции и после да му ги продадат? Ще се изтеглят ли продавачите в опит да преоценят ситуацията или напротив, ще се възползват от появилото се търсене?", пише в анализа си Investor.bg. 

Каква ще бъде цената на дял от БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF след няколко дни в резултат на тази поръчка и ефекта ѝ върху борсата?

Това са част от въпросите, които будят интерес и ще чакат отговора си в следващите дни.

Още в понеделник имаше реакция, като в последните минути на борсовата търговия (около 17 ч.) SOFIX се повиши и приключи деня на рекорд за последните 1,5 години.

Също така индексът отчете най-големия си дневен ръст (или 0,89%) след 28 септември 2016 г., когато двигателят беше именно БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Защо поръчка от 330 000 дяла е голяма?

Защото оборотът с 15-те компании в SOFIX е под 100 хил. лв. дневно в 5 от последните 10 търговски сесии,  а максималният му дневен оборот в тези 10 дни е 450 хил. лв. 

При всички случай днешният ден ще предостави интересни емоции на борсовите участници, прогнозира Investor.bg и заключава: 

"БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече е "в сърцето" на борсовата търговия, след като зае второ място по брой сделки на родната борса през последния месец с 554 сделки, както и второ място по оборот с 1,46 млн. лв".

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Последни новини
Още от Пазари