И Ирак няма да съкращава производството на петрол

Енергийните министри на Русия, Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Катар и ОАЕ се срещнаха днес

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Руският енергиен министър Александър Новак се срещна с колегите си от Саудитска Арабия и други петролни производители от Персийския залив, за да обсъди стъпките за стабилизиране на целите на петрола на фона на усилията на ОПЕК да си спечели сътрудничеството на Русия в ограничаването на производството.

Министрите на Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства се събраха в Рияд за разговори на тема петрол днес, 23 октомври. По-късно към тях се присъедини и руският им колега Александър Новак.

„Петролните пазари са напът да се ребалансират. Ниските цени на петрола поставят под натиск плановете за развитие на страните от Залива. Работим с Русия и други петролни производители, за да стабилизираме пазара“, каза Халид АЛ-Фалих, петролния министър на Саудитска Арабия.

Освен срещата днес, утре, 24 октомври, във Виена Александър Новак ще се срещне с представители на ОПЕК за разговори на тема понижаване на производството, преди двустранните преговори между Саудитска Арабия и Русия по-късно този месец, предаде Bloomberg.

В момента ОПЕК е в процес на търсене на подкрепа сред производители извън картела за понижаване на добивите – план, който беше договорен през миналия месец в Алжир.

„Надяваме се, че ще успеят да постигнат цялостно споразумение, към което Русия и други страни извън ОПЕК ще се присъединят“, каза петролният министър на Иран Биджан Зангане.

В същото време Ирак поиска да не бъде задължаван да участва в понижавания на производството. Това стана ясно от пресконференция на петролния министър на странaта Джабар Ал-Луаиби в Багдад днес, 23 октомври. Причината, която той изтъкна, е войната срещу Ислямска държава. По последни данни петролното производство на Ирак надхвърля 4,7 млн. барела дневно.

През месец септември ОПЕК произвеждаше рекордно количество петрол – 33,75 млн. барела дневно, което предполага, че производството от картела ще трябва да бъде съкратено поне със 750 хил. барела, ако бъде спазено споразумението от Алжир.

Русия също произвежда рекордно количество за ерата след Съветския съюз, като средно от началото на годината произвежданото количество достига 10,9 млн. барела дневно.  

 

Последни новини
Още от Пазари