Топ 3 най-силно и най-слабо представили се пазари на акции през 2016

Основният борсов индекс в Бразилия расте с почти 85%

Трейдър говори по телефона. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Трейдър говори по телефона. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

2016 година уверено върви към своя край, като вече изтекоха почти 10 месеца от нея– дълъг период за инвестиралите на финансовите пазари. Кои пазари на акции донесоха най-добра възвръщаемост на инвеститорите до момента от началото на 2016 и кои подведоха най-силно инвестиралите в тях? И най-важното – какви са причините за това? Класацията ще даде отговор именно на тези въпроси.

Традиционно най-силни движения за срок от няколко месеца отчитат нестабилни пазари на акции на развиващите се и слабо развити икономики, които дори можем да определим като екзотични. В контекста на казаното дотук не е изненада, че именно такъв е случаят и от началото на 2016.

На върха на класацията са основните индекси на фондовите борси в Бразилия (Ibovespa с ръст от 84,62%), Перу (PeruGeneralTRPEN с ръст от 57,58%) и Казахстан (KASE с ръст от 50,08%).

На дъното остават основните индекси във Венецуела – със спад от 40,31% от началото на годината – Нигерия – със спад от 39,72% и Монголия, където MSE Top 20 загуби 26,8% от стойността си.

Източник: Bloomberg Terminal

Бразилският пазар на акции привлича внимание от началото на годината, като още през първите месеци се открои като най-големия печеливш сред пазарите на акции в световен мащаб. Основна причина за поскъпването на акциите в най-голямата икономика в Южна Америка са по-скоро политически, а не икономически фактори. Президентът на страната Дилма Русеф беше отстранена от поста си по-рано през годината, а оптимизмът у инвеститорите около нейното отстраняване продължава да подхранва пазарите на акции въпреки трудната ситуация, в която се намира икономиката на страната. Русеф беше обвинена в измама, свързана с държавните финанси, а поста ѝ зае вицепрезидентът Мишел Темер.

Перу от своя страна е държавата с най-висок икономически ръст в Южна Америка, а избирането на либералния президент Педро Кучински в началото на юни подхрани оптимизма на инветиторите, или поне със сигурност не ги отблъсна от пазара на акции в страната. През последните 8 месеца Перуанската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 4,25%, след като инфлацията даде индикации, че ще отговри на целта до края на годината.

Основният казахстански борсов индекс добави над 50% от началото на 2015 на фона на стратегията за увеличаване на пазарната капитализация на фондовата борса до 15,7 трилиона тенге през 2018 спрямо 13,17 трилиона от местната валута сега. Листването на повече компании на борсата и увеличаването на пазарната ѝ капитализация може да увеличи броя на трейдърите с поне 30%, а с това и ликвидността на борсата.

Трите най-слабо представили се фондови борси от началото на 2016 са в рамките на икономики, изпитващи сериозни трудности.

Най-силно поевтиня основният борсов индекс във Венецуела, като през 2016 той губи 40,31% към 21 октомври. Страната преминава през икономически срив, в магазините няма стоки, а в нея бяха въведени редица меко казано странни мерки, като например съкращаването на работната седмица до 2 работни дни.

Нигерия от друга страна изпитва трудности с петролното си производство – един от най-важните отрасли в нигерийската икономика. Терористичните набези срещу петролопроводи в Нигерия съкратиха добивите и се отразиха негативно, както на икономиката и държавните финанси на страната, така и на пазара на акции.

Основният борсов индекс в Монголия загуби 26,8%, след като страната се намира в разгара на икономическа криза. Преди 5 години икономически ръстове от по 17% изобщо не бяха чужди за съседната на Китай страна. Сега обаче от тях няма и помен, а поевтиняването на суровините и пониженото търсене от Китай почти докара Монголия до фалит, принуждавайки правителството да се обърне за помощ към МВФ.

Последни новини
Още от Пазари