SOFIX се нарежда в топ 3 по ръст в ЦИЕ

Индексът записва ръст от 8,59% за септември

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индексът на 15-те най-ликвидни български компании SOFIX е вторият по ръст сред индексите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през септември, съобщава Investor.bg.

През деветия месец от годината SOFIX регистрира месечен ръст от 8,59%. Преди него се нарежда единствено латвийският OMX Riga, който прибавя 10,77% към стойността си спрямо предходния месец. Третият най-силно нарастващ индекс е този на Украйна, който нараства със 7,49% на месечна база през септември. Топ 5 формират индексите в Казахстан (+7,17%) и Хърватия (+6,76%).

Интересното е, че казахстанската фондова борса и по-точно индексът KASE бележи най-голямо повишение от началото на година – с цели 38,72%. На второ място е Латвия, трета е Унгария, а четвъртото и пето място заемат съответно Хърватия и Естония.

Най-силно от януари до края на септември се понижава индексът на Босна и Херцеговина, който за първите девет месеца на 2016 изтрива 14,85% от стойността си. 

Анализатори коментираха, че представянето на родния индекс през последната седмица на септември, а и изобщо през месеца, е най-доброто постижение за българския фондов пазар за последните две години.

Най-доброто си затваряне за месеца SOFIX записа в предпоследния търговски ден за септември (29-ти), когато приключи деня на ниво от 510,160 пункта.

Въпреки това динамичният девети месец приключи с понижения, след като на 30 септември всички индекси затвориха на червена територия. На този ден SOFIX отписа 1,09% от стойността си, затваряйки на ниво от 504,58 пункта.

Оттогава родният бенчмарк се движи в границите на затваряне между 507 и малко над 510 пункта. На 14-ти октомври индексът успя да пробие 510 пункта и премина над 511 пункта към 13:00 часа. Половин час преди края на петъчната сесия той се търгува с дневен спад от 0,21% на ниво от 509,27 пункта.

 

Последни новини
Още от Пазари