Трейдърите трябва да свикнат с волатилността на паунда

Британската валута ще остане податлива на политически коментари

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Последните две седмици бяха изключително волатилни за паунда, като през това време британската валута преживя и 2-минутен срив от 6%. Трейдърите обаче трябва да свикват с резките движения, които наблюдаваме около валутния курс на паунда в последно време, пише Bloomberg.

Търгуването с паунда става все по-трудно, а излизането на страната от ЕС прави прогнозите по-трудни и изцяло променя правилата на играта. Докато преди 23 юни основната информация, която трейдърите трябваше да следят в новинарския поток, бяха действията и коментарите на Английската централна банка (АЦБ) и икономическите индикатори, сега всички политически коментари и новини около Brexit също оказват сериозно влияние.

През последния месец средният диапазон, в който се търгува паундът в рамките на една търговска сесия, е със 70% по-широк спрямо същия период на миналата година.

„Едно е да се опитваш да моделираш икономически перспективи, но да се опитваш да разбереш какво ще направят политиците е почти невъзможно“, каза Джейн Фоули, старши валутен стратег в Rabobank International в Лондон.

Последните резки движения около британската валута бяха предшествани от политическо изказване – премиерът Тереза Мей каза, че ще задейства процедурата по излизане на Великобритания от ЕС през пъврото тримесечие на 2016. След това паундът поевтиня до 31-годишно дъно, като проби нивата, достигнати веднага след резултатите от референдума.

Последва и сривът от 6,1% в рамките на 2 минути по врема на търговията в Азия на 7 октомври, който потопи паунда до ниво от $1,1841 за паунд.

Последните новини от политическия фронт също не предполагат положително развитие за паунда. Екипът от 12 британски министри, който ще води преговорите за излизане от ЕС, включва всички най-евроскептични членове на кабинета на премиера Мей.

Към 14:00 ч. българско време паундът се търгува на ниво от $1,2241 за паунд.

Последни новини
Още от Пазари