Икономическите и политически проблеми на Турция тежат на лирата

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 14.10.2016

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата бе волатилна за пазарите тук, в Турция. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"След като беше на път да отбележи най-продължителния си период на загуби, в момента индексът Борса Истанбул се търгува в тесни граници. За седмицата той има спад от 1,5%".

Вчера, 13.10.2016, лирата поевтиня рекордно спрямо долара и в момента се търгува 3,11 за долар, каза Демокан. "Нарастващият списък с икономически и политически проблеми в страната се отразява зле на лирата". Тази седмица лирата поевтиня с повече от 1%.

Демокан обобчи, че през седмицата е станало ясно, че:

- "дефицит по текущата сметка е по-голям от очаквания";

- "правителството отново заяви амбициите си за промяна в конституцията към президентска република и се обсъжда провеждане на референдум. Отново се създава политическа несигурност".

- "инвеститорите са притеснени и от евентуално повишаване на лихвите от Фед през тази година".

Според една анкета на Bloomberg, напълно възможно е да видим още едно понижение с 25 базисни пункта на лихвения процент като това ще е 8-то поредно понижение, каза още Демокан.

"Главният съветник на президента Ердоган, Чемил Ертем, заяви в телевизионно интервю по-рано днес: Никой не трябва да счита понижаването на лихвите за факт, а Централната банка не е на автопилот. Решението ще бъде обявено в четвъртък, следващата седмица".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари