Deutsche Bank прогнозира спад на юана със 17%

Очаква се отливът на капитали да се засили

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Юанът ще спадне със 17% през следващите две години в резултат на усилията на правителството да охлади жилищния пазар, паричните облекчения и по-високите лихви в САЩ, които ще стимулират отлива на капитали. Прогнозата е на анализатори от Deutsche Bank, съобщава Bloomberg.

Китайската валута ще приключи 2017 и 2018 на нива съответно от 7,4 и 8,1 спрямо долара. От институцията прогнозират, че икономическият растеж ще се забави до 6,2% през следващото тримесечие, докато изтичането на капитал ще се увеличи през следващите няколко месеца.

Юанът спадна с 0,8% тази седмица, след като нарасналите очаквания за повишение на лихвите в САЩ до края на годината стимулираха долара, а големият спад при износа влошава перспективите пред китайската икономика. Поне 21 града са въвели ограничения за купуването и са затегнали ипотечното кредитиране от края на септември, за да ограничат повишението на цените на жилищата.

„Смятаме, че затягащата се парична политика в САЩ, спукването на имотния балон в Китай и потенциалните количествени улеснения от Китайската централна банка през 2017 ще доведат до продължителен отлив на капитали“, посочват анализаторите.

Макар валутните резерви на страната да са стабилизирани, от Goldman Sachs предупреждават, че отливът може да е по-голям, отколкото изглежда, защото все по-голямата част от капитала, напускащ страната, е в юани, а не в долари.

В контраст на това Landesbank Baden-Wuerttemberg, която прави едни от най-точните прогнози за валутите, е по-спокойна за рисковете от по-нататъшна обезценка. Джулиан Трахорш, който според класация на Bloomberg прогнозира най-точно движенията при юана, очаква валутата да започне да се възстановява до края на следващата година заради повишаване на притока на чуждестранен капитал и, че компаниите постепенно ще завършат плащанията по чуждестранния дълг. 

Последни новини
Още от Пазари