Паундът се насочва към най-голямото си повишение от почти 2 месеца

Доларовият спот индекс на Bloomberg отстъпи от двумесечен връх

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският паунд поскъпна спрямо долара, насочвайки се към най-голямото си повишение от почти два месеца, след като стана ясно, че премиерът на Великобритания Тереза Мей се е съгласила, че парламентът на страната трябва да има правото да гласува правителствените планове за излизане на Великобритания от ЕС, пише Bloomberg.

Решението на Мей смекчи опасенията на инвеститорите за т.нар. "твърд" Brexit, след като стана известно, че тя е помолила народните представители да го направят по начин, който да ѝ даде пространство, за да води преговорите. Британският паунд се покачва спрямо всички 31 основни валути. Доларът обърна посоката от двумесечния си връх, който беше достигнат във вторник, след като валутите, обвързани със суровините, поскъпнаха.

Графика: Bloomberg

„Имайки предвид агресивните къси позиции в паунди, които бяха заели трейдърите на пазара, перспективата, че британският парламент може поне да обсъди възможността за „твърд Brexit” насърчава реализирането на значителни печалби от тези позиции“, коментира Шон Калоу, старши стратег в Westpac Banking Corp. в Сидни.

Британският паунд поскъпна с 1,1% до $1,2256 към 9 ч. местно време, възстановявайки се от 4,9% спад, отчетен през последните четири дни. Това е най-голямото повишение на валутата от 16 август насам. Паундът се покачи с 1,3% до 90,03 пенса за евро.

Доларовият спорт индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатския долар спрямо 10-те основни негови конкурентни валути, спадна с 0,1%, насочвайки се към първото си понижение от три дни насам. Японската йена се понижи с 0,1% до 103,59 за долар.

 

 

Последни новини
Още от Пазари