Паундът се срина с 6% за 2 минути

Какво предизвика спада

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Две минути на хаос в разгара на търговската сесия на финансовите пазари в Азия изпратиха паунда с 6,1% надолу само в рамките на 120 секунди. Трейдърите смятат, че това се е случило заради прекомерни поръчки за продажби на паунди, направени чрез алгоритми за търгуване.

Източник: Bloomberg

Ситуацията наподобява типичен flash crash (в буквален превод нт английски светкавичен срив б.р.). В такава ситуация алгоритмите за търгуване, които трейдърите използват, изкривяват пазара, като задействат масивни поръчки за продажби при пробиването на определени нива на подкрепа, което предизвиква рязък спад в рамките на минути или дори секунди.

Понижението от 6,1% потопи паунда до ниво от $1,1841 за паунд, а това беше и най-рязкото поевтиняване на британската валута от вота за Brexit насам. Паундът не беше достигал толкова ниско ниво спрямо долара от март 1985.

Трейдъри, които говориха пред Bloomberg при условие, че запазят анонимност, казаха, че поне една електронна платформа за търговия е записала трансакция на стойност $1,1378 за паунд.

„С една дума ужасяваща ситуация. Доверието във валутните пазари отново беше силно разклатено и всеки трейдър, участвал на пазара тази вечер ще се замисли за ликвидността на пазара в бъдеще“, каза Карл Шамота, директор за валутните изследвания и стратегии в Cambridge Global Payments.

"Това беше още по-голямо движение в сравнение с това, което видяхме след вота за Brexit. Почти липсваха предложения за покупки, нямаше такива, когато това се случи", каза трейдър от европейска банка в Токио.

След срива обаче паундът се възстанови и към 9:35 ч. българско време се търгува на ниво от $1,2464 за паунд.

Последни новини
Още от Пазари