Неблагородните метали се връщат на бичи пазар

Коя е причината за това оживление?

Алуминиеви кабели. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Алуминиеви кабели. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Акциите на миннодобивните компании достигнаха най-високото си ниво за последните 15 месеца, след като данните от Китай сигнализираха за подобряване на икономиката в топ производителя на суровини.

Производителите се облагодетелстват от нарастващото търсене, което вече избута цените на индустриалните метали на бичи пазар, пише Bloomberg.

Измерителят на производството се задържа на почти двугодишен връх за втори пореден месец в Китай, а услугите регистрират повишение, сочат данни на Националното бюро по статистика. Индексът на Лондонската борса за метали е на най-високото си ниво от повече от година и се придвижи на бичи пазар миналата седмица (26-30 септември).

Медта с тримесечна доставка се повиши с 0,4% до $4 882 за метричен тон в 13:22 часа българско време на Лондонската борса за метали. Цинкът отбелязва повишение за шести пореден ден, достигайки $2 389 за тон.

Индексът FTSE 350, който проследява движенията на акциите на компаниите, предоставящи услуги и оборудване за петролната и газовата индустрия във Великобритания, достига най-високото си ниво от юни 2015, като начело са Vedanta Resources Plc, Kaz Minerals Plc и Anglo American Plc.

„Минно-добивните компании преживяват пълен ренесанс заради съживяването при металите, при желязната руда и въглищата“, каза Джеръми Ротхол, ръководител природни ресурси в Investec. „Ако трябва да съм честен, никой не очакваше да се случи това. Всичко се дължи на Китай. Стимулите там са причината за това рали.“

Перспективите се подобриха и след споразумението на ОПЕК за съкращаване на производството на петрол, което повиши цените на металите.

Калаят поскъпна с 0,6%, като продължи най-доброто си тримесечно представяне от 2013. Оловото и никелът отбелязват спад, а алуминият остава без промяна.

Последни новини
Още от Пазари