Morgan Stanley и Goldman Sachs с различен поглед за облигационния пазар в САЩ

Държавните облигации в САЩ поскъпнаха с над 5% през 2016

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Две от най-големите банки на Wall Street прогнозират различни пътища за представянето на ДЦК на САЩ през следващите три месеца на 2016, след като стратезите претеглят ефектите от подобряването на икономическите данни в САЩ и стимулиращата политика на централните банки в глобален мащаб, пише Bloomberg.

Икономисти в Goldman Sachs Group очакват, че доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ ще се повиши до 2% до края на годината, повлияно от по-добрите прогнози за инфлацията и икономическия растеж. На обратното мнение са икономистите на Morgan Stanley, които прогнозират, че доходността ще достигне 1,25% на фона на облекчената парична политика в световен мащаб и продължаващо търсене на активи убежища.

Източник: Bloomberg

„Централните банки, погледнато в широк мащаб, ще продължат да бъдат в подкрепа на облигационния пазар“, коментира главният стратег на Morgan Stanley Матю Хорнбах в интервю за Bloomberg TV в петък, 30 септември. “Това е предимството на пазарите на държавен дълг. Инвеститорите се насочват там, където съществува по-малък риск.“

Държавните облигации поскъпнаха с над 5% от началото на 2016 в противовес на очакванията, че доходността ще се покачи, след като инвеститорите се насочиха към активи убежища на фона на опасенията, вариращи от скромния темп на нарастване на глобалната икономика до последиците от вота за Brexit.

10-годишните ДЦК на САЩ приключиха месец септември с малки изменения по доходността, отчитайки повишение, след като ЕЦБ не разшири програмата си за изкупуване на облигации, и коригирайки ръстовете, след като Фед и Японската централна банка не промениха курса на паричната си политика.

Главният икономист на Goldman Sachs в Ню Йорк Ян Хациус от своя страна коментира, че инфлационният натиск започва да набира скорост. Инфлацията е един от основните показатели, които следи централната банка по отношение на паричната си политика, а повишаващата се инфлация удря стойността на фиксираните плащания, които носят облигациите.

„Всички сигнали предполагат, че сме близко до пълна заетост и започваме да виждаме известно повишение на инфлацията“, коментира той. „Фед ще отговори на това.  Постепенно, но смятам, че ще предприеме действия в тази посока“.

Последни новини
Още от Пазари