BlackBerry спира да прави телефони

Ще работи по софтуерни разработки

BlackBerry Classic в Уотърлу, Онтарио, Канада. 6 юли 2016. Photographer: Cole Burston/Bloomberg BlackBerry Classic в Уотърлу, Онтарио, Канада. 6 юли 2016. Photographer: Cole Burston/Bloomberg

BlackBerry обяви, че спира да прави телефони като предава производството на чуждестранните си партньори и насочва цялото си внимание към по-печелившия и растящ софтуерен бизнес. Инвеститорите аплодираха решението и акциите на компанията се повишиха в началото на търговията на 28 септември 2016, съобщи Bloomberg.

Канадската компания съобщи, че е сключила лицензионен договор с индонезийска компания за дистрибуция на брандирани устройства, ползващи фирмения софтуер за сигурност на BlackBerry.

„Компанията планира да спре цялото развитие на собствен хардуер и ще аутсорсне тази дейност към партньори”, каза Джон Чен, главен изпълнителен директор в изявление, цитирано от The Verge. Според изданието новината не е изненада заради битката, която води BlackBerry на пазара на мобилни устройства.

През юли компанията обяви, че спира да прави модела си Classic.

По оценка на Gartner компанията е взела само 0,1% от пазара във второто тримесечие с продажби на 400 400 устройства. Последният произведен телефон BlackBerry е първият на компанията с Android – Priv, пуснат през ноември 2015.

Последни новини
Още от Пазари