Централните банкери във фокуса на пазарите през седмицата

Изявления ще имат Курода, Драги и Йелън

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Седмицата между 26 и 30 септември ще бъде изпълнена с изявления на водещи централни банкери. Гуверньорите на трите най-големи централни банки в световен мащаб – Фед, ЕЦБ и Японската централна банка (ЯЦБ) – попадат във фокуса на пазарите през предстоящата седмица.

В сряда, 28 септември, председателят на Фед Джанет Йелън ще отговаря на въпроси на конгресмени за банковите регулации и надзор. През миналта седмица Фед остави лихвените проценти в САЩ без промяна, но трима от членовете на Комисията по операциите на открития пазар гласуваха за повишение на лихвените ставки. Подобно разделение сред членовете на Комисията не е имало от 2014 насам, а отделни нейни представители като Ерик Розенгрен откровено заговориха за негативни ефекти, ако не се продължи с цикъла на затягане на политиката. Именно в тази връзка тонът на Йелън ще бъде следен отблизо от пазарите, като всякакви по-агресивни коментари от нейна страна могат да имат сериозно отражение върху настроенията и очакванията.

Отново в сряда, на 28 септември, изявление ще има и гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги. Той ще говори пред германския Бундестаг и ще отговаря на въпроси на народните представители. Няма да е изненада, ако Драги се сблъска с критики на фона на недоволството от страна на Германия около свръхоблекчената политика на ЕЦБ.

Серията изказвания на водещи централни банкери обаче започна днес с изказване на гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода. Той каза, че паричната институция е готова да използва всеки възможен инструмент на паричната политика, за да постигне целта от 2% инфлация.

„Няма по-добра възможност от сега да излезем напълно от дефлацията. Говоренето за ограниченията на паричната политика изобщо не помага“, коментира Курода в реч пред бизнес лидери в Осака, западна Япония, цитиран от Investing.com.

Той добави, че темпът на програмата за изкупувания на държавни облигации на ЯЦБ може да варира според новата цел на банката за контролиране на кривата на доходностите.

Припомняме, че през миналата седмица ЯЦБ измести фокуса на паричната си политика към кривата на доходностите. След заседанието на паричната институция на 21 септември банката съобщи, че вместо да се концентрира върху строгата цел за експанзия на паричната база с 80 трилиона йени годишно, новата цел са доходностите по държавните ценни книжа (ДЦК) с различен матуритет. Доходността по 10-годишните ДЦК трябва да се задържи на нива от около 0%. Друг важен акцент от решението на ЯЦБ беше, че паричната институция се отказва от поддържането на таргет за средния матуритет на ДЦК, които притежава. Освен това Комисията по парична политика на ЯЦБ каза, че ще увеличава паричната база докато инфлацията не се задържи стабилно над 2%. По този начин централните банкери поеха ангажимент да надхвърлят целта за инфлацията в опит да съживят очакванията за ръста в ценовото равнище.

Последни новини
Още от Пазари