Валутната волатилност ще се засилва

Това е провокирано от несигурността около изборите в САЩ и политиката на Фед

Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Волатилността на 5,1-трилионния валутен пазар дневно спада, но не е изчезнала, твърдят анализатори от UBS.

Валутните колебания ще се увеличат по-късно през годината в следствие на това, че инвеститорите претеглят потенциалния изход от президентските избори в САЩ и вероятността Федералният резерв да повиши лихвените проценти в края на 2016, пише Bloomberg.

Прогнозираното активизиране на волатилността следва период на спокойствие, започнал през юли, след като инвеститорите поеха първоначалния шок от вота за Brexit. Измерителят за валутна волатилност на JPMorgan Chase & Co. спадна до двуседмично дъно през изминалата седмица (19-23 септември).

Източник: Bloomberg Terminal
 

„Веднага щом приближат изборите и се озовем по-близо до това кой ще бъде следващият президент, волатилността ще отскочи от сегашните ниски нива”, смята Константин Болц, валутен стратег в поделението на UBS Wealth Management в Цюрих.

Последната година беше силно колеблива за долара заради смесените сигнали от паричните власти за съдбата на лихвените проценти и затягането на паричната политика.

Централната банка намали възможностите за повишение тази седмица и по този начин още повече замъгли очакванията за зелените пари, които са спаднали с близо 4% тази година. И на фона на наближаващите президентски избори само след 6 седмици, инвеститорите спекулират какво би означавал за валутния пазар изходът от тях.

Доларовият спот индекс на Bloomberg, който проследява валутата срещу 10 големи валути, спадна с 0,6% през изминалата седмица, след като трейдърите обмисляха решението на Японската централна банка да се придвижи към по-гъвкав подход на разширяване на стимулите. Доларът спадна с 1,2% до 101,02 йени и отслабна с 0,6% до 1,1226 долара за евро.

Глобалният индекс за валутна волатилност на J.P. Morgan се изкачи до 9,9% в петък, 23 септември, но остана под средната за годината стойност от 10,7%. През последните месеци той успя да се стабилизира след достигнатия четиримесечен връх точно преди референдума във Великобритания.

Двамата кандидати Доналд Тръмп и Хилари Клинтън ще се изправят един срещу друг в първи дебат за Белия дом на 26 септември. 

Последни новини
Още от Пазари