Турската централна банка понижи една от основните си лихви

Централната банка понижи лихвата по овърнайт кредитите с 25 базисни пункта до 8,25%

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка понижи лихвата по овърнайт кредитите за седми пореден месец, съобщава Bloomberg.

Централната банка понижи основната лихва с 25 базисни пункта до 8,25%, се посочва в становището на централната банка. Предприетият ход е в унисон със средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Лихвата по едноседмичните репо сделки и лихвата по овърнайт депозитите останаха непроменени на нива от 7,5% и 7,25%.

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая понижи лихвата по овърнайт кредитите с 50 базисни пункта на три поредни заседания преди опита за военен преврат, след което намали темпа на понижение на фона на по-голямата волатилност на финансовите пазари. Инфлацията отчете забавяне миналия месец за първи път от април насам, давайки пространство за продължаване на най-дългия цикъл на облекчения, откакто централната банка въведе лихвен коридор през 2010.

Според официалните данни, публикувани от статистическата агенция в страната, вътрешното търсене, което е основният двигател на икономическия растеж в Турция, се забавя през второто тримесечие спрямо предходното. Други индикатори, включително PMI индекса, изготвян от изследователската компания Markit, показват, че забавянето на икономическата активност е повлияно допълнително от събитията през юли.

Турската лира поскъпна след обявяването на решението и се търгува с повишение от 2% на нива от 2,9484 за долар към 14:00 в Истанбул.  

Последни новини
Още от Пазари