Компаниите в S&P 500 се нуждаят от чудо, за да оправдаят оценките си

Необходим е 13% ръст в печалбите, за да бъдат оправдани прогнозите

Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Федералният резерв си търси извинение, за да повиши лихвите докато световният икономически растеж се забавя и въпреки това борсовите анализатори прогнозират по-бърз ръст в печалбите на компаниите, откакто бичият пазар в САЩ започна, пише Bloomberg. По-добре да са прави.

За да се оправдаят прогнозите за следващата година, компаниите, които влизат в състава на S&P 500 трябва да увеличат печалбите си с 13% - нещо, което не се е случвало от 2011 насам. А ако не успеят да отговорят на тези прогнози, оценките на акциите спрямо печалбите на компаниите ще скочат повече. Така или иначе нивото на отношението на цената на акциите в S&P 500 спрямо печалбите е на ниво от 20 пункта – стойност, която не е достигана от финансовата криза насам.

И докато доверието на инвеститорите като цяло в акциите остава високо на фона и на положителните прогнози на анализаторите, именно по-високите печалби са нещо, което не се отдава на компаниите от S&P 500 през последните години. Поне не до нивото, което прогнозите предполагат.

„Много неща ще трябва да работят в унисон, за да се постигнат тези числа, много неща ще трябва да се развият по правилния начин“, каза Питър Андерсен, главен инвестиционен директор във Fiduciary Trust в Бостън.

2015 сложи край на ръста в печалбите на компаниите от S&P 500, както и на стойността на индекса. Тогава акциите в състава на борсовия измерител загубиха 0,7%, а печалбите на компаниите в него се понижиха с 3,1%.

И докато очакванията за обръщане на тенденцията по отношение на печалбите продължават да се изместват все по-напред във времето, акциите в САЩ остават близо до рекордно високи стойности.

Докога обаче всичко това ще е така?

Последни новини
Още от Пазари