Европейските акции имат да наваксват

В началото на седмицата всичко за ценните книжа на Стария континент върви по план

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европейските акции се възстановяват, след като през миналата седмица отбелязаха най-големия си спад от 3 месеца насам. Тогава пазарните участници и наблюдатели станаха свидетели на любопитна тенденция – основният европейски борсов индекс – Stoxx Europe 600 - отбеляза най-слабото си представяне спрямо основния американски борсов измерител S&P 500. Европейските акции поевтиняха с 2,2%, водени от слабото представяне на банковите акции. В същото време Apple – компания със сериозна тежест на фона на останалите в S&P 500 – издърпа със себе си индекса с 0,5% напред.

Подобна разлика в седмичното представяне на двата основни борсови измерителя не се беше случвала от декември 2015 насам:

Източник: Bloomberg

Към 17:00 ч. българско време днес, 19 септември, всички основни европейски борсови измерители обаче се търгуват с повишения. Това се отнася за водещите индекси в Германия (DAX +0,9%), Великобритания (FTSE 100 +1,38%) и Франция (+1,46%). (Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.)

В същото време широкият индекс Stoxx Europe 600 се радва на положително представяне на всички сектори, в които работят компаниите в състава му. Най-силен ръст имат секторите на компаниите за комунални услуги (1,33%), от сектора на енергетиката (1,28%) и производствените материали (1,20%):

Източник: Bloomberg Terminal

Всичко това се случва на фона на поскъпването на петрола, след като президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са близо до постигането на споразумение за това как да бъдат стабилизирани пазарите. Към 17:08 ч. българско време петролът сорт Брент с доставка през ноември поскъпва с 1%.

В същото време отвъд океана борсите също отвориха с повишение, като S&P 500 бележи ръст от 0,66% към 17:06 ч. българско време – малко след започването на търговията. Там водещият по поскъпване сектор е на компаниите за финансови услуги, следвани от индустриалните компании.

Дали обаче в дългосрочен план американските акции не се нуждаят от чудо, за да оправдаят рекордно високите стойности, които достигнаха? Повече по темата в следния анализ.

Последни новини
Още от Пазари