Златото отстъпва на фона на палитра от данни от САЩ

Разнопосочни данни от американската икономика

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златото продължава да се задържа около двуседмично дъно днес, 15 септември, на фона на богатата палитра от данни, публикувани от най-голямата икономика в света – американската - днес.

Към 16:36 ч. българско време фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември губят 0,88% до $1314,25 за тройунция.

Традиционно цената на златото и стойността на долара са в обратна връзка – когато доларът поскъпва златото поевтинява и обратно. Корелацията не е 100%-ова, но логиката зад нея е, че  на първо място златото е актив, който се търгува в долари и съответно актив, който се влияе благоприятно от понижаване на стойността на валутата, в която се търгува. На второ място златото играе ролята на актив убежище, към който се насочват много инвеститори при поевтиняване на долара.

Именно понижените очаквания за затягане на паричната политика в САЩ от началото на 2016, както и волатилността на световните финансови пазари в началото на годината са сочени като двете основни причини за силната като цяло за златото година.

Данните от САЩ продължават да дават противоречиви сигнали за икономиката на страната и да правят инвеститорите предпазливи по отношение на очакванията за действия от страна на Фед. В 15:30 ч. българско време стана ясно, че на месечна база продажбите на дребно в най-голямата световна икономика бележат спад от 0,3% при очаквания за понижения от 0,1 на сто. Единствените магазини, които успяват да избегнат понижението през август, са магазините за хранителни стоки и за дрехи.

В същото време продължаващите молби за помощи за безработни (различни от новоподадените б.р.) надхвърлиха леко очакванията, достигайки ниво от 2 142 вместо очакваните 2 140 за седмицата, приключила на 10 септември. Новоподадените молби от друга страна достигат ниво от 260 хил. при очаквани 265 хил. По този начин те остават под важното ниво от 300 000 за 80-та поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1973 година насам, когато обаче населението в САЩ беше далеч по-малко по размер.

Индустриалното производство от своя страна се понижава с 0,4% на месечна база през август при очакван спад от 0,3%.

„Златото все още показва тенденция към поевтиняване след като на ултраекспанзионистичната парична политика изглежда се гледа като на лекарство за всички икономически проблеми, било то в еврозоната, САЩ, Китай или Япония“, коментира анализаторът в сектора на суровините в Commerzbank Карстен Фритсч.

Въпреки това много ниските лихви ще поддържат интереса към активи като акциите и златото, казват от Commerzbank.

Последни новини
Още от Пазари