Доларът и паундът реагираха на данни и решения за паричната политика

Британската валута губи 0,3% спрямо долара

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Доларът поевтиня веднага след публикуването на данните за продажбите на дребно в САЩ. На месечна база данните за продажбите на дребно в най-голямата световна икономика отбелязаха спад от 0,3% при очаквания за понижения от 0,1 на сто. Това е и първи спад за индикатора от 5 месеца насам.

Единствените магазини, които успяват да избегнат понижението през август, са магазините за хранителни стоки и за дрехи. Данните са още един признак за това, че годината не е много добра за продажбите на дребно в САЩ, каза Денис де Йонг, генерален директор в UFX.com.

Предпазливостта на инвеститорите по отношение на срещите за паричната политика на Фед и ЯЦБ през следващата седмица единствено беше подхранена от данните, които продължават тенденцията на противоречиви сигнали от американската икономика.

Към 16:20 ч. българско време – близо час след публикуването на данните обаче, доларът се възстанови спрямо еврото, като се търгува без промяна спрямо общата европейска валута. Спрямо йената дори наблюдаваме поскъпване от 0,1%.

В същото време обаче паундът остава твърдо под стойността си спрямо долара от началото на търговската сесия. Британската валута губи 0,31% спрямо долара към 16:21 ч. българско време на фона на решението на Английската централна банка (АЦБ) да остави лихвите без промяна по-рано днес, 15 септември. Централните банкери от АЦБ дадоха индикации, че все още съществува вероятност за ново понижение на лихвите до края на годината, което доведе до поевтиняване на британската валута. В анализа си Комисията по парична политика на АЦБ казва, че ако перспективите през ноември са „на общо ниво в унисон“ с прогнозите, публикувани през август, когато бяха обявени нови стимули, „се очаква мнозинството от членовете на Комисията да подкрепят допълнително понижение на основната лихва до нейната ефективно най-ниска граница“.

Последни новини
Още от Пазари