Фед задвижи световните финансови пазари

Ръст за златото и американските индекси, спад за петрола

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Основната новина, задвижила световните финансови пазари днес, 13 септември, беше изказване на централен банкер от Фед. Става въпрос за Лейл Брейнард, която е един от управителите на Фед с право на глас в Комисията по паричната политика.

Традиционно Брейнард подкрепя по-разхлабената парична политика, като изказването й беше следено под лупа за признаци за изменение на позицията ѝ. Такива обаче на пръв поглед нямаше, като тя каза, че би било мъдро от страна на Фед да запази паричната политика разхлабена и, че трябва да се действа внимателно с повишението на лихвите.

След този открито гълъбов коментар от страна на официално лице от Фед, очаквано пазарите се позиционираха, вземайки предвид по-ниска вероятност за повишение на лихвите в САЩ на заседанието на Фед, което предстои на 21 септември.

Ефектите върху финансовите пазари също се оказаха традиционни на фона на коментара от страна на Брейнард.

Американските индекси приключиха сесията със силни ръстове. Основните пазарни измерители S&P 500 и NASDAQ добавиха съответно 1,47% и 1,68%.

На този фон златото тръгна нагоре, като към 11:30 ч. българско време на 13 септември фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември поскъпват с 0,63%.

Цената на черното злато – петролът – обаче отстъпва в началото на търговската сесия днес, 13 септември. Към 11:32 ч. българско време фючърсите върху Брента с доставка през ноември губят 1,80%. По-късно днес Американският петролен институт ще публикува доклада си за изменението на запасите през седмицата, приключила на 9 септември, като очакванията на пазарите са да има ръст.

В същото време европейските борси стартираха тихо и разнопосочно – с минимални изменения и в двете посоки. Към 11:34 германският основен индекс DAX добавя 0,08%,, френският CAC40 губи 0,04%, а британският FTSE 100 отстъпва с 0,21%. Всичко това на фона на разпродажбите на европейските борси през последните 3 търговски сесии, изпратили европейските акции на 3-седмично дъно.

Последни новини
Още от Пазари