Глобалните разпродажби на капиталовите пазари

Срива на фондовата борса породен от неефективността на политиката на централните банки

London Stock Exchange - Photographer: Jason Alden/Bloomberg London Stock Exchange - Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Глобалните разпродажби на капиталовите пазари продължиха и след отварянето на азиатската сесия на 12 септември. Срива на фондовата борса в последната търговска сесия на изминалата седмица беше поведен от акциите, облигациите и суровините, който преминаха дълбоко в негативния сектор, на фона засилените опасения, че монетарната политика на парични стимули на централните банки по света се оказва неефективна.

Акциите в Азия и Европа поведоха спадовете в понеделник, понижавайки основните индекси до нива от периода на шок, след референдума на Великобритания за напускане на ЕС.

Индескът MSCI All Country Index, който следи представянето на водещите световни акции, увеличи волатилноста при търговията и възобнови спадовете си от началото на септември. Глобалният индекс се понижава над 2% воден от акциите в суровинният сектор.

 

 

Сътресенията на капиталовите пазари бяха породени от спекулациите около ефективността на паричните политики на централните банкери по света. Председателят на ФЕД в Бостън, Ерик Розен подкрепи очаквания за увеличение на лихвените нива в САЩ, след като обяви, че американската икономика може да прегрее, ако централните банкери се забавят с действията си за затягане на паричната политика.

Президентът на ЕЦБ, Марио Драги и екипа му се въздържаха от допълнителни парични стимули в еврозоната на 08 септември, ден преди изявлението на ФЕД.

Основният измерител на американската икономика, широкият среднопретеглен индекс S&P500, проследяващ състоянието на компаниите с най-голяма пазарна капитализация в САЩ, отбеляза над 2.5% понижение в последната сесия на изминалата седмична търговска сесия на 09 септември, прекъсвайки последователните 43 дни без изменение над 1% в двете посоки, като се срина над 6 000 пункта в рамките на петъчната сесия.

„Централните банки не искат, да добавят нови парични стимули и това предизвика силни притеснения“, коментира Нив Дейгън, изпълнителен директор на Peak Asset Management, който очаква разпродажбите да продължат в краткосрочен план, препоръчвайки на клиентите си да останат предпазливи и да изчакат волатилността на пазарите да отмине.

Заседанието на централните банкери от ФЕД предстои на 20 и 21 септември. Инвеститорите следят много внимателно всяко изявление на членовете от борда на Комитета по операциите на откритите пазари (FOMC).

Бенчмаркът на Австралия, Хонгконг, Нова Зеландия и Южна Корея се сринаха над 2% с отварянето на седмичната сесия на 12 септември. Европейският широк индекс Stoxx Europe 600 започна търговската сесия в понеделник с понижение над 1.5% Разпродажбите на европейски облигации продължава, водени от спада на португалските ДЦК.

 

Индескът на сините чипове Дау Джонс (DJIA) се търгува на ниво от 17 920, което е спад от 0.30% в ранната търговия на 12 септември, преди отварянето на американската сесия в 16:30 ч. Водещият индекс на американската икономика DJIA, в сесията на 09 септември се понижи над 2.3%, като отбеляза най-големият еднодневен срив и достигна нивата от разпродажбите на фoндовата борса след Brexit. 

Последни новини
Още от Пазари