Шойбле: регулаторите да не наказват Европа с изискванията към банковия капитал

Правилата не бива да имат особено негативни последици за определени региони

Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия на срещата на финансовите министри на ЕС в Братислава. 9 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия на срещата на финансовите министри на ЕС в Братислава. 9 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Министърът на финансите на Германия Фолфганг Шойбле каза, че глобалните регулатори не бива да наказват Европа и други региони в света, докато приключват работа по новите изисквания за банков капитал до края на годината, съобщи Bloomberg.

„Правилата не бива да имат особено негативни последици за определени региони, защото балансите на банките и финансовите пазари са структурирани доста различно по света”,  каза Шойбле пред репортери в Братислава в събота, 10 септември 2016.

„Това е важна общоевропейска тревога. В Европа компаниите са финансирани главно чрез банките, докато в САЩ това става основно на капиталовите пазари”.

Посланието намери подкрепа извън Европа, съобщава Bloomberg. Лидерите на Г-20 казаха по-рано през септември, че работата по капиталовата марка, позната като Базел III приключва, Базелският комитет по банков надзор ще представи резултатите си, спазвайки ангажимента да избегне „ново, значително увеличение на капиталовите изисквания за банковия сектор”.

Базелският комитет обеща през януари да не увеличава значително „общите капиталови изисквания” в работата си по ограниченията на банковия левъридж и прегледа на начина на измерване на кредитния, пазарния и оперативния риск.

Последни новини
Още от Пазари