Петролът преди срещата на енергийните министри в Париж

Полагане на основите за предстоящата сделка за замразяване на производствените нива и стабилизиране на петролния пазар

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през октомври търгуван на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) се понижават с 1,66% на дневна база в последната сесия за седмицата приключваща на 9 септември, като се търгуват на ниво от 46,93 долара за барел след внезапния скок с над 4% ден по-рано в резултат на изненадващо големия спад на резервите от барели суров петрол, държани на склад в САЩ.

Цените на петрола отчитат ръст от 6% през седмицата, на път да отбележат най-голямото седмично повишение от три седмици на фона на обявяването на датата за предстоящата среща на Русия и Саудитска Арабия, както и участието на най-големите страни производителки за договаряне на ново сътрудничество за стабилизиране цените на петролните пазари.

Международния бенчмарк сорт Брент с фючърсен контракт за доставка през ноември се търгува на ниво от 49,05 долара за барел на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, което е понижение от 1,88% в търговската сесия на 09 септември.

Докладът на Energy Information Administration's (EIA)

Спред търговията ускорява натрупването на печалби. Запасите на суров петрол държани на склад от американски фирми намаляват с 14 513 милиона барела за седмицата приключила на 8 септември до 511, 400 милиона барела според доклада на EIA изнесен на 7 септември, което е най-големия седмичен спад от януари 1999.

Вносът през Мексиканския залив се е понижил до 2,5 милиона барела на ден, което е най-ниското ниво от 1990. Вносът намалява поради отложеното разтоварване на кораби в Тексас и Луизиана заради тропическата буря Хермин.

Срещата в Париж

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия, Халид Ал Фалих и Нуреди Бутерфа на Алжир ще се срещнат с високопоставени служители на ОПЕК на 9 септември в Париж. Целта на срещата на големите производители на петрол, да се положат основите за потенциална сделка за укрепване на цените на суров петрол и стабилиране на пазара.

Инвеститорите се надяват петролните гиганти да достигнат до споразумение. Ирак дадоха съгласие за участие в ново споразумение за фискиране на таван на производство, но решението на страни, като Иран, Либия и Нигерия остават припядствие за сключване на сделката.

Международните санкции за Иран бяха вдигнати през януари и страната от Персийския залив заяви, че ще увеличава добивите до пълния капацитет на производство и връщане на изгубените пазари, което я изключва от преговорите.

Иран има план да повиши производството до 4 милиона барела на ден до края на тази година, като в момента е на ниво от 3,8 милиона барела дневно, като цели възстановяване на пазарните си дялове след години на санкции.

Предишната среща за стабилизиране на петролните пазари проведена през април в Доха, между страните членки на ОПЕК и страни извън картелната огранизация се провали поради несъгласието на Иран да участва в споразумението.

Предстоящата сделка за замразяване на производствените нива в Алжир

Картелната организация и водещите световни страни производителки на петрол ще се срещнат официално в Алжир между 26 и 28 септември.

Пазарът на петролни опции показва, че трейдърите не залагат особено на срещата между страните членки на ОПЕК и Русия за достигане на сделка за контрол над производството.

 

 

Сделка за замразяване на производството от ОПЕК и Русия ще бъде най-ефективният начин за стабилизиране на пазара, заяви петролният министър на Русия, Новак в съвместна пресконференция на срещата на върха на Г-20 в Китай, заедно със саудитския си колега на 05 септември.

 

Новак заяви, че страната му е готова, да постави таван на производството през всеки един месец от втората половина на годината, като се има в предвид, че обема на продукцията е на рекордни нива през първите шест месеца за страните произвеждащи заедно, повече от половината петрол в света, Русия и ОПЕК.

 

Докладът на Baker Hughes за боря на активните нефтени платформи в САЩ излиза на 9 септември в 20 часа. Активността е важен бизнес барометър за петролната индустрия и броя на активните платформи е водещ индикатор за движението на цените и търсенето на петролни продукти.

Последни новини
Още от Пазари