Губи ли блясъка си златото

Активите на централните банки в жълтия метал са на рекордни нива

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Представете си, че имате толкова много злато, че сте загубили желание за повече.

Централните банки по света показаха привидно неутолима жажда за злато от 2010 насам, изграждайки огромна съкровищница на благородния метал. Но сега се появяват признаци на лека умора от страна на тези държавни институции, пише Investor.bg

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие, показва статистиката на World Gold Council. Последното тримесечие всъщност беше белязано от най-слабия темп на покупки на злато от страна на централните банки от 2011 насам, сочи още статистиката.

Но защо изглежда така, сякаш златото излиза от мода за централните банки?

World Gold Council отбелязва намаляващ апетит през последните месеци от централните банки на нововъзникващите пазари. Това вероятно е отражение на по-малкото долари за инвестиране в развиващите се страни, където износът се срина от ниските цени на суровини като петрола, медта и желязната руда. 

"Развиващите се пазари се изправят пред много насрещни ветрове. Така че ще започнете да виждате забавяне при всички активи, които купуват”, обясни Есечиал Чопич, директор за централните банки на World Gold Council.

Друг проблем е, че цената на жълтия метал се увеличи рязко. Цената на златото скочи с 24% през тази година, благодарение отчасти на пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, които подтикнаха изплашените инвеститори да бягат към алтернативи. А има тенденция златото да се представя добре по време на моменти на нестабилност.

Хубавото е, че стойността на златото, натрупано от централните банки, също се увеличава. Те вече притежават много от него - златото сега представлява 3% от общите резерви на централните банки на нововъзникващите пазари, което е покачване спрямо нулевите нива през 2007.

Все пак, някои централни банки всъщност намалят своите златни активи, като например централните банки в Германия, Йордания и Украйна продаваха злато през второто тримесечие, посочва още CNN.

Така или иначе банките притежават невероятните 32 800 тона злато, равняващи се на около 1,4 трлн. долара, най-високите нива от 2013, според данни на World Gold Council.

Последни новини
Още от Пазари