17 български компании са сред най-големите в ЦИЕ

Общият оборот на родните фирми в класацията достига 17,8 млрд. евро

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За втора поредна година 17 български компании попадат в класация на най-големите дружества в Централна и Източна Европа за 2015. 

Общият оборот на българските компании в класацията достига 17,765 млрд. евро, с което отбелязват съвсем лек спад спрямо миналата година, а нетната им печалба възлиза на 148 млн. евро. Това показва класацията на международния кредитен застраховател Кофас - Кофас ЦИЕ Топ 500, която се публикува за осма поредна година.

От българските компании най-напред в класацията се нарежда Български енергиен холдинг, който заема 21-ва позиция спрямо 26-то място миналата година и задминава Лукойл Нефтохим, който бе лидер през миналата година.

Останалите в топ 10 на най-големите български компании в класацията са Аурубис България, НЕК, Лукойл България, Кауфланд България, ЧЕЗ Електро България, Булгаргаз, ОМВ България и Адванс пропъртис.

Сред 17-те компании обаче има 3 нови - Експрес Логистика и Дистрибуция (360-то място), Дафна Груп (392-ро) и Литекс (462-ро), а отпадналите са Метро Кеш енд Кери България, Петрол и Мобилтел.

„Представянето на българските компании е достатъчно добро, но на фона на общия ръст в страните от региона някак си оставаме повече в сянка", коментира Милена Виденова, управител на Кофас България, по повод класацията.

"Миналогодишният лидер Лукойл Нефтохим Бургас е с 16 места надолу, а Аурубис – с две. Напред излиза Български енергиен холдинг, който заема 21-во място и е първата българска компания в класацията. Показателно е също така, че едва 0,7% от служителите в страната ни работят в компании от топ 500, коeто е най-ниският резултат за региона”.

Кофас ЦИЕ топ 500: увеличени обороти, скромно набиране на служители

Компаниите в класацията за страните от Централна и Източна Европа увеличават оборота си с 4,2% до близо 593 милиарда евро. Постигат и сериозен скок в печалбата – 73,7% до 26,9 милиарда евро.

Най-големите компании остават и най-важни работодатели в региона. Общо 4,3% от работната сила (с 0,5% повече от предишната година) е концентрирана в компаниите от Кофас Топ 500, което оказва положително влияние върху нивата на безработица.

Страните първенци: потреблението на домакинствата като двигател

Полша продължава да бъде най-голямата икономика в региона и съответно да дава най-голям дял от играчите в класацията, почти два пъти повече от следващия. Благодарение на стабилното търсене при домакинствата страната премина през кризата сравнително добре. Компаниите от Полша в класацията са 167, с 9 по-малко от предишната година.

Чехия е втора по брой компании, но с най-висок ръст (4,2%) в Централна и Източна Европа и с най-ниски нива на безработица в целия ЕС. Публичните инвестиции, заедно с ефективното използване на средствата от съюза,  определено дават стимул на икономиката. 71 са компаниите от тази страна в класацията, като за четвърта поредна година броят им се увеличава.

Унгария остава на подиума на първите три, но губи една позиция. В класацията са включени 69 компании от страната, с четири по-малко от предишната година. Въпреки това оставащите унгарски гиганти отчитат доста висок ръст на оборота – 13,8%.

Раздвижване при секторите

Възходящият тренд се вижда ясно при повечето от секторите на компаниите в Кофас ЦИЕ топ 500. 12 от общо 13 сектора отбелязват повишение в оборотите, като най-голямо е при леката промишленост (14,8%), автомобилната индустрия и транспорта (10,3%).

Традиционно най-важният сектор в класацията е химическият. Включващ минерали, петрол и фармация, той дава 111 компании от всичките 500. Това е и единственият сектор, който отбелязва спад в оборота.

Положителна прогноза за следващата година

Очакванията за 2016 са изключително благоприятни.

„Прогнозата за нивата през тази година са подобни на тези през изминалата, като очакваният ръст е оценен на 3%. Очаква се по-нататъшно подобрение в трудовия пазар и нарастваща увереност, което ще укрепи потреблението на домакинствата и то ще стане основен двигател за икономиките от региона”, отбелязва Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Последни новини
Още от Пазари