Варшава иска да измести Лондон като финансов хъб

Полша вече привлече няколко финансови инвеститора като UBS, Credit Suisse, Bank of NY Mellon и HSBC

Снимка: John Guillemin/Bloomberg Снимка: John Guillemin/Bloomberg

Вицепремиерът на Полша Матеуш Моравиецки ще се срещне с няколко банки в Лондон тази седмица в опит да засили статута на страната като един от най-бързо разрастващите се финансови центрове на Европа и да се възползва от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, съобщава Investor.bg.

Полша вече е привлякла няколко финансови инвеститора като UBS, Credit Suisse, Bank of NY Mellon и HSBC, които отвориха огромни бек офиси в страната.

Сега Варшава се надява да надгради това, привличайки още банки, особено в сфери катоуправление на риска и IT услуги.

„Не е като да нямаме шанс, когато става въпрос за привличане на интересни инвеститори към т.нар. мидъл офис или бек офис“, заяви заместник-премиерът и министър на икономиката Матеуш Моравиецки за частната телевизия TVN24 във вторник.

„Има обаче и високоплатени развойни услуги като управление на риска, IT управление, управление на информацията и на данните. Това са много важни и интересни корпоративни функции“.

Моравиецки вярва, че Полша, която ще бъде най-голямата икономика в ЕС извън еврозоната, след като Великобритания излезе от него, може да бъде добър партньор на британските финансови компании, предлагайки им достъп до единния пазар.

Големите финансови компании в Лондон губят вяра в бързото решение за достъп до ЕС след напускането на Великобритания и подготвят планове за действие.

Европейските лидери Германия и Франция отнеха британските надежди за лесна сделка, с която финансовият център на Лондон да остане непокътнат, а Франкфурт, Париж, Дъблин, Люксембург, Милано и Амстердам също ухажват базирани във Великобритания компании.

Според правителствен източник Моравиецки ще се срещне с десетки компании, включително Barclays, Credit Suisse, BNP Paribas и Citibank, както и пенсионни и хедж фондове.

„Има лек ръст на интереса на финансовите компании към преместване в Полша от Ситито, но все още е трудно да ги привлечем, тъй като Полша не е в еврозоната. Техните основни опции са места като Брюксел, Амстердам“, казва високопоставен източник от правителството.

Моравиецки ще участва в срещи между най-голямата полска банка – държавната РКО, и инвестиционни фондове.

Полша залага на сравнително бързо разрастващата се икономика и заплати на малко под средното ниво, за да привлече нови играчи. Инвеститорите обаче ще трябва да вземат предвид нарастващата политическа несигурност, тъй като управляващата консервативна партия "Право и справедливост" се опитва да въведе по-голям контрол върху икономиката.

Този месец рейтинговата агенция Moody’s каза, че конституционната криза в Полша застрашава връзката ѝ с Европейския съюз и инвеститорите.

Последни новини
Още от Пазари