ЕЦБ вече притежава ДЦК за 1 трлн. евро

Планът за изкупуване на активи се очаква да продължи поне до март 2017

Снимка: ЕЦБ вече притежава ДЦК за 1 трлн. евро Снимка: ЕЦБ вече притежава ДЦК за 1 трлн. евро

Доходността по държавните облигации в еврозоната се задържа около исторически ниски нива, a програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимули е напът да достигне вододел, който държи инвеститорите заинтересовани, пише Investor.bg.

Публичният дълг, който банката притежава в рамките на програмата за количествени облекчения, нараства до 990,8 млрд. евро, сочат официални данни от понеделник. Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни заради спекулациите, че икономистите в ЕЦБ ще разширят плана за стимули, особено предвид инфлацията, която е далеч под целевото ниво от 2%. Планът за изкупуване на активи се очаква да продължи поне до март 2017.

Доходността по 10-годишните германски държавни облигации предстои да изпрати трети пореден месец, през който е под нулата. Испанските ценни книжа със сходен матуритет са близо до исторически най-ниското си ниво, достигнато по-рано през август, въпреки че страната вече осми пореден месец се затруднява да формира правителство.

“Вероятно все още има известен шанс да разширят програмата за количествени облекчения в някакъв момент догодина”, казва Ричард Кели, председател на звеното за глобални стратегии в Toronto Dominion Bank в Лондон. „От гледна точка на ЕЦБ инфлацията като цяло е или в унисон с прогнозите, или по-висока. Въпреки това те няма да постигнат целевото ниво през идните 12 месеца“, допълва той.

Към 15:10 часа българско време 10-годишните германски облигации са с доходност -0,093%. Тя падна под нулата за пръв път през юни и се задържа под това ниво вече шест седмици.

Доходността по испанските 10-годишни ценни книжа се повишава до 0,937%. На 18 август тя достигна рекордно дъно от 0,910%.

Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика е на 8 септември.

Последни новини
Още от Пазари