Златото на 5-седмично дъно

Благородният метал е чувствителен към движението на лихвените проценти в САЩ

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Златото докосна 5-седмично дъно в понеделник, след като минaлата седмица отчете най-големия спад от средата на юли, съобщава Investor.bg.

Цената на златото се колебаеше между повишения и понижения в петък, преди да приключи почти без промяна като реакция на пазарните очаквания за вероятността от увеличение на лихвения процент в САЩ на следващата среща на Фед през септември.

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex от New York Mercantile Exchange леко поскъпнаха с 1,30 долара, или 0,1%, до 1 325,90 долара за тройунция.

Въпреки скромните печалби в петък жълтият метал приключи седмицата с понижение на цената от 20,30 долара, или с 1,5%, което е най-големият спад от средата на юли.

Благородният метал е чувствителен към движението на лихвените проценти в САЩ.

В същото време доларовият индекс, измерващ стойността на долара спрямо кошница от валути, скочи до дневен връх от 95,58 пункта, което е най-високото ниво от 16 август. Той завърши деня на ниво от 95,48 пункта, скачайки с повече от 0,8%, след като инвеститорите започнаха да оценяват с по-голяма вероятност възможността Фед да вдигне лихвите през тази година.

По-силният щатски долар обикновено натежава върху цената на златото, тъй като ограничава търсенето на благородния метал като алтернативна инвестиция.

На платформата Comex фючърсите върху среброто с доставка през септември се търгуваха за 18,65 долара за тройунция. За седмицата среброто поевтиня с 66,7 цента, или 3,45%, което е четвъртият пореден седмичен спад.

Фючърсите върху медта с доставка септември поскъпнаха в петък с 0,2 цента, или 0,1%, като приключиха сесията на ниво от 2,078 долара за паунд.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси върху медта поевтиняха с 8,8 цента, или 4,25%, което е най-големият седмичен спад от почти два месеца.

В първия ден от седмицата цените на златото паднаха до петседмично дъно. Фючърсите на златото с доставка през декември на платформата Comex докоснаха ниво от 1 317,20 долара за тройунция, невиждано от 26 юли. Към 10 часа българско време златото се търгува за 1 320,95 долара за тройунция, което е спад с 4,95 долара, или 0,37%.

В предстоящата седмица инвеститорите ще се фокусират върху икономическите доклади на САЩ, за да се преценят дали най-голямата икономика в света е достатъчно силна, за да издържи на промяна в лихвените проценти в следващите месеци.

В Китай участниците на пазара ще следят данните за производствения сектор на страната на фона на продължаващите опасения за стабилността на втората по големина икономика в света.

Последни новини
Още от Пазари