Йелън: Вдигането на лихвите е все по-възможно

Последните прогнози за ръста, безработицата и инфлацията остават без промяна

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Аргументът в подкрепа на повишаване на лихвените проценти в САЩ набира сила, заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на речта си в рамките на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг.

„В светлината на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и нашата прогноза за икономическата активност и инфлацията, смятам, че аргументът за повишение на лихвата по федералните фондове набира сила през последните месеци“, каза Йелън, цитирана от Investor.bg.

“Нашите решения винаги зависят от степента, до която данните продължават да подкрепят прогнозите на Фед”, посочва тя.

Ако Фед не повиши лихвите на следващото заседание през септември, централната банка ще има още две възможности да го направи до края на годината – едната през ноември малко преди изборите, а другата – през декември. Според изданието коментарите й днес подсказват, че ако през септември Фед се въздържи от действия, то през ноември или декември може да се очаква затягане на паричната политика. 

„Макар че икономическият растеж не беше бърз, той беше достатъчен да генерира допълнително подобрение на трудовия пазар. Широките измерители на трудовия пазар се подобряват, макар че безработицата остава стабилна на ниво от 5% през по-голямата част от годината“, каза Йелън. Следващата седмица предстои да излезе поредният доклад за ръста на заетостта в САЩ.

Председателят на Фед сигнализира, че последните прогнози за ръста, безработицата и инфлацията остават без промяна.

„Фед очаква умерен растеж на БВП, допълнително стабилизиране на трудовия пазар и инфлация, която се ускорява до 2% през следващите две години“, посочи тя. „Основавайки се на тази прогноза, централната банка продължава да очаква, че постепенни повишения на лихвите по федералните фондове ще бъдат подходящи“, допълва Йелън.

Тя постави акцент върху несигурността за дългосрочната перспектива пред лихвените проценти. Йелън посочи различни варианти за идните години, като заяви, че има 70% вероятност лихвата да е между 0 и 3,25% в края на 2017 и между 0 и 4,25% в края на 2018.

„Причината за широкия диапазон е, че икономиката често се изправя пред шокове и затова рядко се развива предсказуемо“, каза още тя.

Председателят на централната банка посвети голяма част от речта си на това, как Фед може да реагира при бъдещи проблеми в икономиката. Традиционно лихвите се понижават, за да се насърчи кредитирането, инвестициите и разходите. Когато лихвените проценти обаче са толкова ниски, колкото сега, Фед има малко пространство за маневри, а по-конкретно – за понижения, ако икономиката се забави.

Йелън посочи, че хипотетично при бъдещ икономически спад Фед би могъл да прибегне до инструменти, използвани в близкото минало: изкупуване на облигации, за да се понижат дългосрочните лихвените проценти и обещания за ниски лихви в далечно бъдеще.

Последни новини
Още от Пазари