Доларът с ръст след данните за потребителските разходи

Основните американски индекси достигнаха рекордно високи нива в понеделник

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции се търгуват в понеделник на рекордно високи нива, след като повишаването на потребителските разходи показа силата на най-голямата икономика в света, докато трейдърите оценяват прогнозите за лихвените проценти. Доларът се повишава, докато петролът пада.

Индексът S&P 500 скача с 0,5% малко преди обяд в понеделник след тридневен спад. Така се сложи край на най-продължителният си спад от юни насам. Wells Fargo & Co допринесе най-много за повишаването на измерителя. Акциите на Herbalife Ltd. Се покачиха след като милиардерът Карл Айкан купи повече 2,3 млн. акции на компанията за хранителни добавки. Доларът се покачи спрямо повечето си основни конкуренти, а държавните ценни книжа запазиха нивото си днес след четиридневно покачване.

Петролът поевтиня заради съмнения, че производителите ще постигнат сделка за стабилизиране на пазара, когато доставчиците се срещнат през следващия месец в Алжир. Японските акции поведоха в покачването си на най-големите пазари, след като гуверньорът на централната банка Харухико Курода отново заяви намерения да повиши стимулите, ако е необходимо.

Трейдърите изтласкаха нагоре стойността на американските акции, след като отчет показа, че потребителските разходи са се повишили за четвърти пореден месец през юли, подкрепени от по-голямото повишаване на приходите. Данните, които подчертават силата на най-голямата икономика в света идват след разочароващи цифри на продажбите и муден растеж през второто тримесечие. Месечният отчет за американския трудов пазар, който предстои да излезе в петък, ще предостави повече информация, за това дали американските законодатели ще повишат разходите по заемите, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън каза, че вероятността от увеличаване на лихвения процент нараства. 

Последни новини
Още от Пазари