Иран и Венецуела провели преговори за петролния пазар

Венецуела ще излезе с важно съобщение "в близките дни"

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро и министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф са провели разговор, чиито основни теми са били ОПЕК, ситуацията на петролните пазари и цената на суровината, предаде Инвестор.бг.

По думите на Мадуро има "много добри новини" относно процеса за постигане на нов консенсус за стабилизирането на пазара и възстановяването на цената на петрола.Той коментира още, че правителството на Венецуела работи над ново споразумение и "в близките дни" ще има важно съобщение в тази насока.

В последните седмици отново се появиха коментари, че държавите в петролния картел ОПЕК се готвят да замразят добива. Така ще бъде постигнато стабилизиране на цените. През пролетта организацията не успя да се споразумее за ограничаване на добива, като тогава Техеран беше сред основните противници на мярката.

Срещу замразяване на добива се обявява и Саудитска Арабия. В средата на август руският министър на енергетиката Александър Новак посочи, че води преговори със страната и "вратата е отворена при нужда".

В края на следващия месец очакваме и неофициалната среща на страните членки на ОПЕК в Алжир.

 

Последни новини
Още от Пазари