Двуседмичното рали на паунда на изпитание

През седмицата предстоят важни данни за британската икономика

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Двуседмичното рали на паунда ще бъде подложено на изпитание следващата седмица (29 август - 2 септември) заради предстоящите данни за жилищата и индекса на мениджърите по поръчките, които може да спънат най-доброто представяне на британската валута спрямо долара от май насам.

Паундът се повиши за втора поредна седмица спрямо долара, след като данните за поръчките за износ от изминалата седмица се оказаха по-устойчиви, отколкото анализаторите очакваха. Още такива изненади при икономическите индикатори биха могли да увеличат напредъка на лирата, след като тя се засили тази седмица срещу всички 16 големи валути.

Източник: Bloomberg Terminal

Анализаторите прогнозират, че докладите ще покажат повишено потребителско доверие и свиване на производството с по-малко през август спрямо предходния месец. Противоположно на това се очаква жилищните данни да продължат да дават сигнали за слабост. Очаква се одобренията за ипотеки да спаднат до най-ниското си ниво от март 2015.

„Оставамe предпазливи за следващата седмица”, каза Роберто Миалих, главен валутен стратег в UniCredit в Милано. „Въпреки някои устойчиви данни, ние все още очакваме влошаване на икономиката на Великобритания. Според нас това ще стане по-явно през следващите няколко месеца”, допълни той.

Паундът се повиши с 0,7% тази седмица, разширявайки напредъка си от 1,2% през предходната. Британската валута се повиши за първи път от шест седмици спрямо еврото с 1,5% до 85,35 пенса.

„Очакваме паундът да продължи да отслабва” каза Миалих. Той прогнозира, че британската валута ще спадне до 1,20 долара и ще отслабне до 93 пенса за евро до края на годината.

Последиците от Brexit

Засега британската икономика показва стабилност след Brexit, като страховете от рецесия постепенно избледняват. Индексът на икономическата изненада на Citigroup се запазва под нула от средата на юни, което показва, че обявяваните данни надвишават прогнозите на пазара. На 18 август индексът достигна най-високото си ниво от септември 2013.

Цените на опциите сигнализират за 28% вероятност Английската централна банка да понижи лихвите до декември. Това представлява сериозен спад спрямо вероятността от 66% на 24 юни, денят, когато стана ясно решението на британците при референдума за излизане от ЕС.

„Според нас пазарът е прекалено песимистичен към данните за британската икономика”, заяви Карл Хамер, ръководител валутна стратегия в SEB AB в Стокхолм. „Все още има потенциал за възстановяване в краткосрочен план”. В дългосрочен аспект Хамер прогнозира повече стимули от страна на централната банка, които ще намалят стойността на паунда. 

Последни новини
Още от Пазари