Подобрява ли се състоянието на трудовия пазар в САЩ?

Молбите за помощи при безработица в САЩ достигат най-ниското си ниво от 5 седмици

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица спада до най-ниското си ниво през последните 5 седмици – още един знак, че състоянието на пазара на труда се подобрява, съобщава Bloomberg.

Подадените документи се понижават с хиляда до 261 хил. през седмицата, приключваща на 20 август, сочи докладът на Министерство на труда от четвъртък. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 265 хил.

Компаниите задържат работниците, особено тези с опит и умения, с което молбите за помощи достигнат нива близки до най-ниските си равнища от последните четири десетилетия. Безработицата е под 5%. Такава стабилност, предполагаща, че пазарът на труда е близо до пълна заетост, може да бъде сред факторите, насърчаващи Фед да предприеме повишаване на лихвените проценти до края на годината.

Заявленията остават под 300 хил. за 77-а поредна седмица, което представлява най-дългият период от 1970 насам.

Броят на хората, продължаващи да получават помощи, спада с 30 хил. до 2,145 млн. през седмицата, приключваща през 13 август, което е под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Инвеститорите търсят насоки за здравето на американската икономика и възможната траектория на лихвените проценти. Някои членовете на борда на Фед дадоха индикации, че лихвите могат да бъдат повишени още следващия месец. Залозите за подобен ход през септември се покачиха от 10% от миналия месец до 28%, базирайки се на фючърсите върху федералните фондове.  

Последни новини
Още от Пазари