Приключва ли спокойствието на пазарите?

Залозите за повишаване на волатилността през следващите три месеца се повишават

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на развиващите се пазари навлязоха в спокоен период след колебанията на цените в резултат на Brexit и опита за военен преврат в Турция. 30-дневната волатилност в най-големия борсово търгуван фонд, следящ движението на акциите на развиващите се пазари, се колебае близо до 12%, което е най-ниското ниво от повече от 2 години. Погледите на инвеститорите са насочени към речта на гуверньора на Фед Джанет Йелън в петък, която се очаква да даде насоки относно посоката на лихвените проценти в САЩ.

Графика 1. 30-дневна волатилност в MSCI Emerging Markets ETF. Източник: Bloomberg Terminal

Трейдърите залагат, че спокойствието на пазарите няма да се запази още дълго време. Докато индексът CBOE Volatility Index, който показва нивото на страха на пазара, се колебае около ниво близо до двугодишно дъно, фючърсите върху VIX през следващите три месеца са ниво близо до четиригодишен връх.

„Това е един по-несигурен свят и ние смятаме, че волатилността ще се върне отново“, коментира Джулиан Емануел, изпълнителен директор в UBS Securities LLC в Ню Йорк в интервю пред Bloomberg. “Несигурност носи политиката на Фед. Несигурността е свързана с политики тук, както и в Европа. Хеджирайте риска с оглед на бъдещите събития“, смята той. 

Графика 2. Тримесечните фючърси върху VIX спрямо VIX. Източник: Bloomberg Terminal

 

Последни новини
Още от Пазари