Откъде да очакваме следващ черен лебед?

Президентските избори в САЩ имат потенциала да доведат до значителна волатилност

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Не е изключена възможността президентските избори в САЩ да предизвикат значителна волатилност. Те имат потенциала да доведат до преоценка на цените на редица пазари по света, предупреждават анализатори от Citi, цитирани от Investor.bg.

„С високата несигурност относно развоя и последващата форма на икономиката и водената политика цените на редица активи могат да претърпят голяма волатилност. Това от своя страна може да се окаже силен насрещен вятър за растежа“, гласи анализът.

Понятието "черен лебед" често се използва като метафора от инвестиционната общност, за да се опише събитие, което се случва изненадващо, като крахът на американския жилищен пазар през 2008 или японското земетресение от 2011. Citi обаче не счита тези събития за такива, които могат да причинят максимални изкривявания на пазара.

„Бяхме свидетели на неочаквани събития, които причиняват големи краткосрочни движения на пазарите, които след това се разсеяха, тъй като политическият отговор бе от значение“, пише в доклада.

Ето защо се очаква инвеститорите да са "на тръни" с течение на годината, тъй като Citi прогнозира неочакван развой на едно дълго чакано събитие, каквото са изборите, което може да причини значителна и потенциално продължителна преоценка на цените на активите както на местно, така и на глобално ниво.

Демократическият кандидат-президент Хилари Клинтън има значителна преднина пред републиканския си опонент Доналд Тръмп, показват повечето проучвания, а британските букмейкъри дават по-добри залози за победа на Тръмп. Citi оценява шансовете на Клинтън на 65%.

Но от банката не са прекалено самонадеяни, като посочват, че социологическите проучвания и пазарите за залагания са променливи като тези, наблюдавани по време на референдума на Великобритания за членството в ЕС.

„Кой ще спечели? Какво влияние президентът действително има? Кои ще бъдат основните участници в политическия процес? Какво би означавала комбинацията от икономическа, политическа и социална политика на двете партии за американския и световния икономически растеж, за международната политика, световната търговия и глобалната сигурност? Има голяма несигурност и неопределеността се изразява в рисковите премии както в икономиката, така и на финансовите пазари“, отчитат от Citi.

От рейтинговата агенция Mood’s посочват, че най-внезапният риск за глобалните икономически перспективи се свързва с изборите през ноември.

Според анализ на компанията следващият наследник в Белия дом, независимо дали ще е Тръмп и Клинтън, може да разстрои траекторията на глобалния растеж.

„Евентуална промяна в курса на политиката на САЩ, която би допринесла за отслабване на текущата глобална търговия и сигурност може да има пагубно влияние върху глобалното доверие и растеж и ще ни накара да преразгледаме прогнозите си“, се отбелязва в доклада.

Последни новини
Още от Пазари