Колко сериозен проблем е строителният бум в Китай

Инвестициите в имоти от януари до юли са нараснали с над 5% спрямо предишната година

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Бурният строителен сектор в Китай отдавна е обект на обсъждания, особено за някои страни, които със завист гледат към строителните компании, издигащи небостъргачи за две седмици. Но дали китайското строителство не лежи на нестабилни основи.

През април миналата година китайската строителна компания Broad Sustainable Building се самообяви за най-бързия строител в света, издигайки 57-етажен небостъргач за 19 работни дни. Компанията, която специализира в сглобяеми конструкции, е подготвила 90% от сградата във фабрика, преди да започне работата на място и после е сглобила останалите 10% като пъзел.

„Идеята не беше китайска строителна компания да построи сграда възможно най-бързо, за да постигне бърза печалба или като знак за либерализирането на строителните регулации“, казва Алистър Кембъл, инвестиционен мениджър в Kames Capital, цитиран от Investor.bg. “Намерението по-скоро беше да се покаже ефективна строителна техника, в крайна сметка китайците са построили много жилищни блокове през последните 20 години“.

Подобна скорост обаче повдигна въпроси за устойчивостта на сградите, продължителността на съществуването им и сигурността, макар някои анализатори да твърдят, че строителните компании следват международните стандарти и регулации.

„Без съмнение има зле построени и проектирани сгради в Китай, отчасти заради слабото прилагане и контрол на законите за планиране и строене“, казва Кембъл. „Подозирам, че прилагането на законите е затегнато, както и на стандартите след антикорупционната инициатива на президента Си Дзинпин от 2012“.

Жилищното строителство е един от най-големите икономически двигатели на Китай, но анализаторите предупреждават, че забавянето в цените на имотите и отслабващата възвръщаемост може да сочи към проблем на по-широката икономика.

Данните за строителството, представени този месец, разкриха, че инвестициите в имоти от януари до юли са нараснали с 5,3% спрямо предишната година, показаха цифри на националната статистическа служба. Това е забавяне спрямо ръста от 6,1% за периода от януари-юни 2015.

„Броят на непродадените имоти в Китай нараства през последните години“, казва Fathom Consulting в свой коментар. „Но това не пречи да има ново строителство“.

Дали това означава тогава, че има силно търсене на нови жилища в Китай? Дезмънд Сун, водещ портфолио мениджър на Legg Mason Western Asset Opportunities Fund, казва, че общата тенденция на нарастващата урбанизация в Китай ще подкрепи търсенето на нови жилища в дългосрочен план, а това от своя страна ще подкрепи растежа на китайската икономика.

„Но на по-микро градско ниво забелязваме, че силата на търсенето може силно да се различава, тъй като по-развитите градове с по-развити икономики отчитат много по-голямо търсене на жилища, отколкото по-неразвитите с по-слаби икономически основи и дори отрицателен прираст на населението“.

Според някои анализатори обаче още по-голямото предизвикателство не е търсенето на жилищния пазар, а качеството на вече съществуващите жилищата, които имат нужда от ремонт и подобрения.

„Качеството на жилищата ще изисква подобрения, тъй като по-богатото население иска по-добри имоти, а без съмнение част от предлаганите жилища са в лошо състояние, което изисква ремонтирането им“, казва Кембъл. „Ръстът на населението обаче се забавя и застарява. Правителството въвежда нови данъци, за да увеличи разходите за стопанисване на свободните апартаменти“.

Последни новини
Още от Пазари