Газпром очаква повече приходи от Европа

Най-голям ръст на доставките в Дания

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Към този момент износът на газ към Европа расте с 10%, съобщи ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС. „Нищо не подсказва за намаление“, допълни още той.

Според оценките на руския държавен газов гигант през 2016 година доставките на газ към Европа ще бъдат в обем от около 170 млрд. куб. метра или увеличение от 6,6 на сто. През 2015 година доставките се увеличиха с 8% до 159,4 млрд. куб. метра.

Най-голям ръст има по отношение на доставките в Дания (137,3%), Холандия (95,6%), Гърция (66,2%) и Великобритания (62,1%), уточни още Милер. Доставките за Полша са с 21,5% по-големи.

От „Газпром“ отново предупреждават, че Украйна закъснява с нагнетяването на газ в своите хранилища и това може да постави под заплаха есенно-зимния сезон в Европа. В страната потреблението на газ се е свило с 30% и населението на Украйна не е застрашено, но от друга страна чрез хранилищата страната гарантира пиковете при транзита на газ, допълни още Милер.

И миналата година руската компания имаше опасения, че Украйна не е подготвена за зимния сезон с достатъчно газ в хранилищата си. До прекъсване на потока обаче не се стигна.

„Газпром“ обаче разглежда Украйна като несигурно трасе на суровината и затова готви планове за заобикалянето й. Част от тази политика е проектът за разширяване на „Северен поток“. Засега Москва заявява, че очаква твърди гаранции от ЕС, за да реализира и идеите си за захранване с газ на Югоизточна Европа – чрез „Турски поток“ или чрез „Южен поток“.

По отношение на „Северен поток“ 2 Милер не вижда основания за забавяне на работата, а и всички западни партньори вече са потвърдили участието си в него.

По-рано заместникът на Милер – Александър Медведев потвърди, че работата по газопровода върви по план въпреки отказа на Полша да регистрира съвместното предприятие между „Газпром“, Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall с мотива, че то ще наруши конкуренцията на местния газов пазар.

Последни новини
Още от Пазари