Индия назначи нов гуверньор на централната банка

Заместник-управителят Урджит Пател сменя Рагурам Раджан

Рагурам Раджан, гуверньор на RBI, в средата и подуправителите Х.Р. Хан в ляво,  и Урджит Пател в дясно. Мумбай. 7юни 2016. Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Рагурам Раджан, гуверньор на RBI, в средата и подуправителите Х.Р. Хан в ляво, и Урджит Пател в дясно. Мумбай. 7юни 2016. Photographer: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Индия смени в събота гуверньора на централната банка Рагурам Раджан с Урджит Пател, съобщи Bloomberg.

52-годишният Пател, който до момента бе един от четиримата заместник-управители на Reserve Bank of India се занимаваше с монетарната политика.

Той бе назначен на поста през януари с тригодишен мандат.

Назначението му слага край на седмици спекулации за приемника на Раджан, който обяви неочаквано през юни, че планира да се върне към академичната си кариера.

Гуверньорът на централната банка на Индия се избира от министър-председателя в консултации с министъра на финансите. Пател е първият гуверньор, избран от премиера Нарендра Моди.

„Сбогом глобална финансова рок звезда, здравей тих и доверен технократ“, пише Bloomberg.„Избирайки заместник-управител Пател начело на RBI, премиерът Моди търсеше човек, който да циментира доверието на международните инвеститори, без да да разочарова политическата си база. Рагурам Раджан, който се оттегля на 4 септември беше и двете, съобщава Bloomberg.

„Разликата е разбира се личността на Раджан спрямо Пател“, каза Анджали Верма, икономист от PhilipsCapital Ltd в Мумбай.

„Раджан бе екстровертен и популярен, много категоричен в мнението си. При Пател не е така, но мисля, че с повече опит и публичност също ще стане активен“.

Последни новини
Още от Пазари