Петролният възел се заплита

Пазарен коментар на Кузман Илиев в Investbook, 17.08.2016

Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ОПЕК е необикновен картел, защото има много политика, религия и бизнес. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Илиев обясни, че противопоставянето на два религиозни центъра, сунити и шиити, е пряко свързано със Саудитска Арабия и Иран, които се опитват да привлекат към себе си, колкото може по-голяма част от арабския свят.

"Всичко е политика. Иран и СА са в квазивойна".

Илиев коментира и фактът, че Русия използва бази на Иран за атаки срещу Ислямска държава и срещу бунтовници, финансирани от САЩ.

„САЩ вижда проблем в дългосрочното сближаване на Русия и Иран". „Възелът много се заплита“

За сривовете на петрола, на които станахме свидетели, от над 120 долара до 27 долара, анализаторът каза: "В тълкуването на състоянието на петрола по-скоро трябва да се гледа търсенето". По думите му максималните обеми са на лице, но "ако имахме нормална, работеща икономика, те щяха да бъдат абсорбирани".

„Цената на петрола няма да мърда много нагоре, докато не се задвижат икономиките. Ако се обезцени доларът също ще има ръст в цената на петрола, но от страна на валута, а не на търсене и предлагане.“

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари