Най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 8 август

Загуби за акциите на фармацевтичните компании

Търговската сесия в САЩ, приключила късно вечерта българско време на 8 август, завърши почти без промяна за основните борсови индекси. DJ Industrial Average загуби 0,08%, S&P 500 - 0,09%, а NASDAQ 100 -0,13%.

Акциите на някои компании обаче регистрираха по-големи движения от тези.

CFIndustries – производителят на азотни торове, се оказа с най-поскъпналите акции. След като на 4 август компанията отбеляза най-голямото си поевтиняване от 2009 насам, като печалбите ѝ пропуснаха очакванията, сега акциите успяха да отбележат известно възстановяване след публикуване на презентация за инвеститорите на сайта на компанията за лятото и есента на 2016, която представя по-оптимистична картина за бъдещето. Въпреки това акциите на компанията остават с 6% надолу за последния месец при цена от $23,19 за акция.

Акциите на Mosaic – компания за производство на селскостопански продукти за подхранване - останаха на второ място по поскъпване. В петък, 5 август, се появиха информации, че бразилският миннодобивен гигант Vale подготвя потенциална продажба на бизнесите си за добив на фосфат и поташ, като Mosaic води преговори за придобиването им. За последния месец акциите на компанията са поскъпнали с 10,24% до $28,32 на акция.

Третата най-поскъпнала акция на компания в САЩ е тази на Tesoro – компания за рафиниране и продаване и превозване на петролни продукти. Акциите на компанията поскъпнаха във връзка с обжалването на нов закон на Агенцията за защита на природата, която през миналия октомври въведе нови стандарти за озоновите емисии. В резултат на новата регулация на рафинерии като Tesoro може да им се наложи да се сдобият със скъпо оборудване за намаляване на вредните емисии. Докато тече обжалването обаче това няма да стане.

На обратния полюс остана Incyte – акциите на биофармацевтичната компания тръгнаха надолу заедно с акциите на други компании от сектора след серия от негативни новини за неуспешно преминати тестове на лекарства за борба с рака.

Акциите на компанията за дентални и ветеринарни продукти Patterson поевтиняха след като от консултантската компания Off Wall Street дадоха препоръка за продаване на акциите ѝ. За последния месец акциите на компанията са загубили 6,6% до $46,32 на акция.

Bristol-Myers – биофармацевтична компания, която произвежда лекарства за борба с ХИВ, СПИН, рак, диабет, психически разстройства и други стана жертва на най-сериозното поевтиняване. Акциите на компанията поевтиняха след като в петък излязоха новини за неуспех с лекарство за лечение на рак на белите дробове, което накара анализаторската компания Barrons да понижи оценката си за фармацевтичния гигант до неутрална. За последните 3 търговски дни акциите на Bristol-Myers са поевтинели с над 19% до $60,28 на акция.

Последни новини
Още от Пазари