Среброто печели златния медал в тазгодишната надпревара на ценните метали

42,6% ръст за среброто от началото на 2016

Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Еднокилограмови кюлчета сребро. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Златото и среброто изживяват най-силната си година от 2010 насам до момента. За силното си представяне благородните метали могат да благодарят на Brexit, срива на няколко фондови борси от началото на годината, както и други събития, предизвикали търсене на сигурни активи. От друга страна политиката на Фед да задържи повишаването на лихвите в САЩ също подкрепя цената на златото, смятат някои анализатори, като Димо Стефанов от Tavex.

„С други думи не толкова златото се покачва, колкото доларът се обезценява, на фона на занижените очаквания за вдигане на лихвите от страна на Фед“, каза Стефанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Boom&Bust.

Така или иначе обаче тенденциите при цените на двата благородни метала са факт. Друга метрика – представянето на златото и среброто в годините, когато се провеждат Олимпийски игри – показва, че това е най-добрият период за двата метала от 4 десетилетия насам. Те не са завършвали високосна година с такова сериозно поскъпване от 1972 насам, когато Мюнхен беше домакин на Олимпийските игри.

За момента обаче изглежда така, сякаш среброто ще спечели златния метал в таздогишната надпревара на благородните метали. От началото на 2016 златото е поскъпнало с 25,7% до $1334,31 за тройунция:

Източник: Bloomberg Terminal

Среброто от своя страна бележи ръст с впечатляващите 42,6% до $19,75 от началото на годината:

Източник: Bloomberg Terminal

Дали обаче поскъпването на златото и среброто ще продължи до края на годината, особено в контекста на очакванията за действията на Фед? Двата поредни силни доклада за новите работни места в САЩ увеличиха очакванията за повишение на лихвите в най-голямата световна икономика. Поне засега изглежда инвеститорите не отстъпват от позициите си в злато и сребро.

Последни новини
Още от Пазари