Паундът върви към най-лошата си серия от Brexit насам

Четвърти пореден ден на поевтиняване за британската валута

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Към 14:25 ч. българско време британският паунд губи 0,1% спрямо щатския долар. Макар че не е голямо поевтиняване, това е четвърти пореден ден на спад за паунда и ако денят приключи по този начин за британската валута, то това ще бъде най-дългата серия на поевтинявания от вота за Brexit насам. Негативната серия за паунда идва на фона на решението на Английската централна банка да понижи лихвите и да увеличи обема на програмата за количествени облекчения на срещата си миналия четвъртък, 4 август. Пазарите се подготвят за  изкупуванията, които Английската централна банка трябва да осъществи в рамките на следващите 6 месеца, за да достигне новия целеви обем на изкупените активи – 435 млрд. паунда.

До момента през годината паундът е поевтинял спрямо всички 16 основни валути в световен мащаб, а перспективите пред британската валута до края на 2016 също не са оптимистични. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират поевтиняване на британската валута до $1,26 за паунд при $1,3056 за паунд към 8 август.

„Продължаваме да виждаме слабост при паунда заради решението на Английската централна банка“, коментира Сам Линтън-Браун, форекс стратег в BNP Paribas. Той каза още, че след силния доклад за новите работни места в САЩ, който беше изнесен в петък, ще продължи да влияе негативно на стойността на паунда спрямо долара. Работодателите в САЩ са добавили 255 хил. нови работни места през юли, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 хил. работни места. Все пак данните остават под нивото от юни, когато са били назначени 292 хил. нови служители, показаха данните на Министерството на труда в петък, 5 август.  Тогава доларовият спот индекс отчете ръст от 0,6% спрямо кошница от 10 основни валути в световен мащаб.

Последни новини
Още от Пазари