Рискът по корпоративните облигации в Европа с най-дълъг спад от 10 години

Стимулите от страна на централните банки успокояват инвеститорите

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Рискът по корпоративните облигации в Европа се насочва към най-дългия си спад от 10 години, след като инвеститорите залагат, че стимулите от страна на ЕЦБ ще подкрепят икономиката.

Европейският индекс Markit iTraxx за суаповете за кредитно неизпълнение, които застраховат книжата от загуба, на инвестиционен клас компании се отправя към спад за шеста поредна седмица, най-дългия период от ноември 2006, съобщава Bloomberg. Измерителят спадна с 1 процентен пункт в петък, 5 август, до 68 процентни пункта и е близо до най-ниското си ниво за последната година.

В четвъртък, 4 август, Английската централна банка понижи лихвите за първи път от 7 години, обяви планове за изкупуване на правителствени и корпоративни облигации и последва Европейската централна банка в сигналите, че ще предприеме още действия, ако е необходимо.

Данните за пазара на труда в САЩ през юли изненадаха приятно, като работодателите са добавили 255 хил. нови работни места, което далеч надвишава прогнозите за ръст от 185 хил.

„Идеята, че централните банки са склонни да се намесят във всеки един момент кара хората да приемат, че кредитният риск спада”, каза Гордън Шанън от TwentyFour Asset Management, фонд, базиран в Лондон, който управлява активи на стойност 6,4 млрд. лири (8,4 млрд. долара). 

Последни новини
Още от Пазари